Last news in Fakti

27 Август, 2018 12:27 1 469 1

Отиде си кралят на бродуейската комедия (СНИМКИ)

  • нийл саймън-
  • бродуей-
  • пулицър

Нийл Саймън почина от усложнения от пневмония в манхатънска болница

Отиде си кралят на бродуейската комедия (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Прочутият автор на пиеси Нийл Саймън, смятан за майстора на бродуейската комедия, почина на 91 години, предаде АР.

Саймън е починал тази сутрин от усложнения от пневмония в манхатънска болница, съобщи Бил Еванс, който е дългогодишен приятел на драматурга.

Саймън беше най-продуктивният и най-успешният автор на пиеси в САЩ през втората половина на 20 век. Той спечели три театрални награди Тони за свои пиеси, плюс още една за специални постижения в театъра. Саймън е носител и наградата "Пулицър" и на наградата "Марк Твен" за хумор.

Отиде си кралят на бродуейската комедия (СНИМКИ)

Хитовите пиеси на Нийл Саймън са безчет. Сред тях са "Странната двойка", "Спомени за Брайтън бийч", "Билокси блус", "Жените на Джейк", "Добрият доктор", "Глупаците", "Слънчево с гръмотевици", "Луд съм по теб", "Влюбен за последно", "Боси в парка", "Любов номер две".

Отиде си кралят на бродуейската комедия (СНИМКИ)

Много от неговите пиеси са били превръщани и в кинопродукции или в телевизионни сериали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.