29 Февруари, 2012 15:58 928 0

4 пъти по Бекет в НАТФИЗ

  • самюел бекет-
  • натфиз

Четири кратки пиеси от Самюъл Бекет ще бъдат представени на сцената на учебния театър в НАТФИЗ. „Пиеса”, „Ела и си тръгни”, „Катастрофа” и „Какво, къде” ще види публиката на 1 и 2 март в театралната академия.

Пиесите изследват вечните въпроси за верността, справедливостта и противодействието в личен и политически план. „Пиеса” (1964) ни сблъсква с гледката на три глави, чиито тела са затворени в урни, видимо обречени да повтарят историята на техния любовен триъгълник до безкрайност. „Ела и си тръгни” (1965) представя друга призрачна тройка – три жени на една пейка, които говорят за общото си загадъчно минало.

„Катастрофа” (1979), посветена на Вацлав Хавел по времето, когато е в затвора, разглежда ситуация с човешко тяло, превърнато в театрален материал. „Какво къде” (1983), последната драматургична творба на Бекет, изгражда система от повторения, загатваща за схемата на насилие на властта, както и за писателя „премислящ всичко.”

Събрани тук под общото заглавие „Етика”, пиесите подчертават дълбочината на мисълта и философското прозрение на бекетовата драматургия, прозиращи дори в толкова кратки и метафорични творби.

Постановката е съвместна работа на Никълъс Джонсън и Марк Аткинсън. Доктор Джонсън е асистент преподавател по драма в Тринити колидж и съосновател на ежегодното лятно училище към колежа „Самюъл Бекет”. Марк Аткинсън е четвърта година студент по режисура, стипендиант и председател на театралното дружество.

Участват студентите по актьорско майсторство Питър Корби, Шивон Кълън, Елън Флин, Матю Малоун, Мейв О’Махъни и Елън Патерсън. Продуцент и организатор на турнето е Клеър Уолш, сценограф е Дарън Синът, а Ило Тарант – помощник режисьор
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА