17 Април, 2023 11:27 772 2

Премиера на "Седемте стола" на Ловешкия театър в "НАТФИЗ"

  • премиера-
  • седемте стола-
  • натфиз-
  • театър

Интерпретация по романа на Иля Илф и Евгений Петров

Трета премиера за сезона представи Драматичен театър Ловеч. Заглавието е "Седемте стола" и е интерпретация по романа на Иля Илф и Евгений Петров, съобщава БНР. Сюжетът разказва за служителя на службата по вписванията Иполит Матвеевич Воробянинов, който научава от умиращата си баба, че в един от столовете в хола на старата им къща в град Старгород са скрити огромно количество брилянти. Изкушен от тлъстата печалба, Иполит тръгва да търси семейното имане. По пътя си среща млад авантюрист на име Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей, известен като Великия комбинатор. Двамата сключват договор за процентно разпределение на съкровището и се заемат заедно с издирването му, споделя режисьора Дамян Тенев:

"Основното в текста е стремежът към материалното. Спектакълът представя свят, препълнен с престъпници. Това е опустошение на душата".

Дамян Тенев използва похвата за клоунадата и тук, както в повечето си режисьорски решения – "Посещението на старата дама", където тя е въплътена като елемент на сатира. Както и маската на пороците, зад която се обезличаваме, която е основен мотив в "Тартюф". Великият комбинатор Остап Бенер оживява в изпълнението на Петко Венелинов, герой, който знае "четиристотин сравнително честни начина за измъкване на пари". В другата главна роля, на Иполит Воробянинов, се представя проф. Пенко Господинов. Това са два персонажа, които както се допълват, така са и коренно различни един от друг. Интересен факт е, че през 1948 г. романът е забранен за публикуване като "груба политическа грешка на издателство "Съветски писател".

Преводът на текста е на Димитър Загоров. Сценографи са Радостина Тодорова и Елица Андреева. А композитор – Георги Георгиев от група "Остава". Видео дизайнът е дело на Петко Танчев, а дизайнът на плаката е на Драгомир Димчев. Участват още Боряна Бабанова, Георги Грозев, Елица Костова, Павел Емилов, Явор Костов-Яша.

"Седемте стола" ще бъде премиерно представен в София на 18 април от 19 часа, в Голяма зала на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кризата удря и театъра

    5 0 Отговор
    Нямали 12 стола,затова прекръстили постановката на 7те стола!Дано да ги съберат!
  • 2 Име

    0 0 Отговор
    Велко Кънев игра много добре - в Народният театър - колкото е възможно - след такива гиганти - като руските - но защо не.