28 Март, 2012 17:45 1 425 0

„Уплашеният човек” на Румен Леонидов проговаря

  • румен леонидов-
  • уплашеният човек-
  • книга-
  • есета

Сборникът с есета ще бъде представен от известния адвокат Хари Харалампиев и редактора на книгата Асен Валентинов, съобщава онлайн изданието Културни новини.

Събитието е предвидено за 29 март 2012 от 18 ч. в пиано бар „Social club”, намиращ се в Столичната библиотека, пл. „Славейков” 4

Столичното читалище “Гоце Делчев-1927”, единственото в София, основано от бежанци от Егейска и Вардарска Македония, организира представяне на част от публицистичното и критическото творчество на поета Румен Леонидов. Както е известно, авторът на „Уплашеният човек” е правнук на войводата Леонид Янков, на когото бе посветена стихосбирката му „Сляпа неделя”, най-продаваната стихосбирка за миналата година.

Сборникът „Уплашеният човек” съдържа 40 „свободни съчинения” от Румен Леонидов, писани през последните 11 години. Това са особени есета, нов вид очищения, интелектуални проповеди, очовечаващи скърби, плач по Неповторимия случай в сюжета на вселената Константин Павлов и Простосмъртния пророк Йордан Радичков, литургии за Христо Фотев и Никола Фурнаджиев, надгробно слово за Христо Смирненски, усамотение с Христо Ботев, който, според автора, ако беше жив, щеше да бъде безработен.

И още: реч за Яворов и Демоните на българския дух, одяконяване с Васил Кунчев Левский – извънбрачното дете на Свободата, който е предаден за пари. Тук са и озарения за сляпата светица Преподобна Стойна и жената микроскоп, феноменалната българка Слава Севрюкова, както и силни, къси удари от близка дистанция, разтърсващи ченето на съвремието, плюс осветлени откровения и живи примери от мъртвите духовни настойници.

„Уплашеният човек” завършва с едноименното есе, което стана емблематично за Леонидов, след лекцията му на същата тема, изговорена по време на Международните празници на поезията в Любляна, Република Словения.

Съставител и редактор на сборника е брилянтният есеист Асен Валентинов (виж книгата му „Безлунния”), който е подредил хармонично разноликите текстове на Леонидов и те звучат акапелно, със своя акустика, и придобиват естеството на духовна материя, насъщно допълнение към природите на поета. Книгата е отличена в конкурса „Помощ за книгата” на Министерството на културата и излезе със знака на изд. „Изток-Запад”.

Известният адвокат Хари Харалампиев е автор на шест книги с литературни отзиви, есета, публицистични текстове, знакови защитни речи, словесни портрети за български предводители на словото, лични разпятия от думи.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА