Last news in Fakti

28 Март, 2012 18:23 3 442 0

От пропаганда до поп арт

  • пропаганда-
  • поп арт-
  • сонг бейок-
  • song byeok-
  • изобразително изкуство-
  • лю болин-
  • северна корея
От пропаганда до поп арт - 1
Снимка: Facebook

Дълъг ли е пътят от пропагандата до поп арта? Отговорът дава пред Си Ен Ен севернокорейският художник Сонг Бейок (Song Byeok), който преди твори под догмите на комунистическия режим в Пхенян, но напуска родината, за да даде свобода на идеите и въображението си.

Днес той е един от най-отявлените критици на диктатурата в Северна Корея с изложби в цял свят. Показва стремежът към свобода, тъжната реалност в живота на обикновените хора в комунистическата страна и осмива нейните лидери. Мечтае родината му да обърне лице към света и глобализацията, преодолявайки изолацията, в която сама се е поставила. Радетел е на стремежа за обединение с Южна Корея.

В една от картините му починалият наскоро Кир Чен-ир танцува в дамска рокля с мъж, облечен в западни дрехи. „Той е бе като от друга планета. Не говореше с други нации. Не отвори икономиката“, оценява го Бейок.  В друга творба севернокорейският лидер е застанал в типичната поза на Мерилин Монро, докато в краката му плуват малки акули. В рисунките му попадат деца-войници със затворени очи и преклонени глави.

За това какво да си художник в Северна Корея дисидентът си спомня: „Няма креативност. Правителството спуска дизайна, ние го копираме точно. Не сме имали възможност да създадем нищо. Не е възможно да нарисуваш нещо, което искаш“.

Живеещ понастоящем в САЩ, творецът отдавна започва да жъне успехи в родината си на 24-годишна възраст - той е художник – пропагандатор и  пълноправен член на Комунистическата партия на Северна Корея. Тогава Бейок нарисувал момчета във военни дрехи с героични черти върху стена на фабрика, за да стимулира работниците към трудови подвизи.

Но започна кризата и отчаяната борба на хората за храна през 90-те години на миналия век. По това време той не мисли да напуска родината си, която счита за културен хемегон в региона, но го прави, когато вижда как баща му се дави, опитвайки да донесе храна от съседен Китай. В опита си да го спаси художникът бил арестуван от севернокорейските власти, а те наказват сурово всеки опит за дезертьорство. Редом с побоищата, Сонг открил истинското лице на режима. И решил да го напусне. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА