Last news in Fakti

21 Март, 2012 12:27 15 863 5

Невидимият китаец

  • невидимият китаец-
  • лю болин-
  • ай вейвей-
  • изкуство-
  • китай-
  • фотография
Невидимият китаец - 1

Желязната хватка на властта над обществото неминуемо дава отражение върху съвременното изкуство в Китай. Пропаганда, забранени книги и филми ... реалността не е никак лека за културата там. Може би това е и причината в многолюдната азиатска страна да се раждат някои от най-авангардните и запомнящи се произведения на изкуството.

Най-влиятелният човек в съвременното изкуство е Ай Вейвей, който създава шедьоври от фотографията до архитектурата, включително и олимпийския стадион в Пекин - „Птиче гнездо“.

Но един друг негов сънародник привлича все повече внимание. Това е Лю Болин - „Невидимият човек“. Той буквално се вписва в реалността, подобно на хамелеон.

Снима се на фона на градинки и сгради, но е почти неразгадаем, заради умело боядисаното си тяло. Това е неговият тих и безмълвен протест срещу реалността в родината му.

Болин твори в Пекин и се счита за аутсайдер. Винаги се облича във военна униформа, преди да бъде боядисан от главата до петите. Фонът е най-важната част от снимките, твърди авангардният творец.

Серията му „Hiding in the City“ набира все по-голяма популярност, пише списание „Тайм“. За създаването й са използвани някои от най-известните знаменитости на Китай – от Храма на рая в Пекин до Великата китайска стена.

В момента снимките са изложени в Ню Йорк. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стоян Тодоров

    1 0 Отговор
    xaxaxaxaxaxaxa
  • 2 човек

    0 0 Отговор
    "Желязната хватка на властта над обществото неминуемо дава отражение върху съвременното изкуство в Китай. Пропаганда, забранени книги и филми ... реалността не е никак лека за културата там."

    Абсолютна простотия. Пише го така, все едно в 'демократичните' държави няма диктат спрямо народа и всичко е позволено! А не е така, например веднага се сещам за ЗАБРАНЕН ФИЛМ а САЩ, дето уж е най-демократичната държава и е символ на демокрацията, както вярват промитите мозъци. Филма "Loose Change" който разобличава, че кулите близнаци си ги бутнаха евреите които управляват американското правителство е ЗАБРАНЕН със ЗАКОН в САЩ. Така, че теорията че в Китай това било така, онова било така, защото било 'режим' не ми минава на мен лично като реално гледащ на нещата човек!
  • 3 Акага

    0 0 Отговор
    ти ходи живей в Китай да видиш кеф ли ще ти е
  • 4 ники

    0 0 Отговор
    Ей,ЧОВЕК ! В България ПОЖАРНИКАРЯ да не е по– либерален ? Ние по– добре ли живеем ? Нашата реалност можеш да я видиш най–реално от терминалите на летище София .
  • 5 Ще бъда човек !

    0 0 Отговор
    Била съм я Китай , гледала съм филми за Китай ...100000 по-добре живеем , и да по-либерален е но , мразя го! Един ден ще се опитам да стигна до поста на държавен глава и да бъда човек начело на държавата , а не чудовище ! Оценявайте какво имате - живот , здраве и смейество и бъдете граждани на Родината и на Света ! Стига плюли и злобяли в тоя нет , излез порадвай се на слънцето , изчисти градинката , разходи се помечтай и мисли позитивно !!!! Като се си казали ,че БГ е най-зле и тва е ! Не е така , променете я !