Last news in Fakti

5 Април, 2012 12:15 1 901 1

Сталин в детската библиотека

  • сталин-
  • ученици-
  • ссср-
  • книга-
  • хитлер-
  • русия

В поредица между Гагарин и Рахманинов

Детска книжка, посветена на съветския диктатор Йосиф Сталин, разбуни духовете в Русия. Оспорваното издание е част от ученическата поредица „Великите руснаци“ и свободно се продава из книжарниците в страната.

На корицата стои гордо Сталин, облечен във военна униформа и накичен с медали. Критиците твърдят, че подобен позитивен образ ще създаде грешна представа у децата за съветския лидер.

Олга Утешева, която продава книжката в Москва, не е съгласна с подобна констатация. „Книгата показва, че такъв човек е съществувал и обяснява какво е ставало в страната ни по негово време. Да даваме оценка изобщо не е наша роля“.

Поредицата „Великите руснаци“ представя не само руски царе, военни командири и лидери, но светила в литературата, музиката и науката. Редом със Сталин, поредицата среща децата с космонавта Гагарин и композитора Рахманинов.

Някои историци забелязват, че тенденцията към „подобряване“ на образа на диктатора започнала с управлението на Владимир Путин.

С образа на Сталин има и издадени ученически тетрадки.

Управлявал с железен умрюк Съветския съюз в продължение на 3 десетилетия, Сталин продължава да е спорна фигура сред руснаците. Докато за някои от той е зловещ и хладнокръвен убиец на милиони, за други той е символ на победата в Отечествената война над нацистка Германия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    Тоя няма празно . Нацисти , масони , комунисти , свой , чужди-всичко на ред.