Last news in Fakti

11 Май, 2012 14:27 1 431 0

Изложбата „Балоните на Бутан“ поставя начало на Дни на щастието

  • изложбата-
  • „балоните на бутан“-
  • дни на щастието

Фондация Credo Bonum поставя начало на Дни на щастието с онлайн проекта на американеца Джонатан Харис, показан за първи в изложба. „Балоните на Бутан: портрет на щастието в последното хималайско кралство“ представя селекция от фотографии на американския артист, който прекарва през 2007 две седмици в Бутан - единствената страна в света, която измерва прогреса си не чрез брутния национален продукт, а чрез нивата на „брутното национално щастие” (Gross National Happiness).

Джонатан Харис прави собствено изследване по темата с... балони. Той се среща с общо 117 човека от различни възраст и пол, с различни професии и социален статус и им задава пет еднакви въпроса, които според него обхващат различните аспекти на щастието: какво ги прави щастливи, какъв е най-щастливият им спомен, коя е любимата им шега, кое е най-съкровеното им желание и какво е тяхното ниво на щастие от 1 до 10 като надува съответния брой балони. Резултатите от тази анкета са систематизирани в 117 серии от фотографии и аудио записи на разговорите, качени на адрес: http://balloonsofbhutan.org

Цветелина Бориславова, основател на фондация Credo Bonum:„Щастието е хармония, хармонията е позитивна енергия, изпълнена със светлина и градивност. С първото издание на Дни на щастието ще се опитаме да създадем повече щастие в света около нас, като посочим нови начини на отношение към живота. Богатата програма от събития ще предостави практични идеи, които да окуражат всички да предприемат нови действия в различни сфери на живота си. Нашето щастие влияе на хората, които познаваме и на хората, които те познават. Тази енергия може да сътвори чудеса за всеки човек и със света. Ние всички я носим в себе си, необходимо е само да я отключим. Надявам се Дни на щастието да се превърне в заразително движение за положителна социална промяна.“

С този проект авторът е намерил необичаен, цветен и ярък начин да представи ирационалната природа на щастието в очите, ръцете, спомените и мечтите на хората. Неговата „статистика” е всъщност портрет на жителите на щастливата страна Бутан, в тяхната автентична среда, изпъстрен с много забавни и много поучителни епизоди. Това дали са избрали цели десет или само един балон, дали са предпочели червен или жълт, дали искат да отгледат децата си в мир или да живеят в Америка е в крайна сметка без значение. В тази игра с балоните най-важен е резултатът на приобщаването, тържественият момент, в който всички мечти, изписани върху 117 разноцветни балони са вързани заедно в свещения планински проход Дочула като една обща молитва, изречена от толкова много и различни гласове.

Изложбата се открива на 17 май 2012 (четвъртък), 18.30 часа, и ще продължи до 17 юни.


За Дни на щастието:
Дни на щастието е първият по рода си проект в Източна Европа, организиран от фондация Credo Bonum, който съчетава серия от лекции, изложба, филмови прожекции, интерактивни акции в публично пространство и еднодневен семинар, посветени на темата за щастието. Дни на щастието ще стартира от 17 май и ще продължи до 1 юли. В програмата участват водещи международни лектори, психолози, университетски преподаватели, автори на книги, които ще предложат различни гледни точки към щастието, с акцент върху позитивната психология и мислене.
Дни на щастието идва в момент, в който България е определена като една от най-нещастните страни в света според доклад на ООН, за да потърси отговори и да даде предложения как можем индивидуално и колективно да постигнем и осъзнаем мечтаното щастие като състояние на духа.


За автора:
Джонатан Харис (р. 27 август, 1979) прави основно онлайн проекти, които разглеждат по нов начин отношението на хората към технологиите, както и един към друг. Комбинирайки елементи на компютърните науки, антропология, визуално изкуство и разказване на истории, неговите инициативи варират от изграждането на най-голямата в света капсула на времето (с Yahoo!) до документирането на лов на китове от ескимоси в Северния ледовит океан (с топла шапка). Джонатан е учил фотография и компютърни науки в университета Принстън. През 2005 печели стипендията Fabrica, както и три Webby награди. Неговата работа е призната от AIGA, ArsElectronica, щата Вермонт, Списание Print, коeто го определя като “нов визуален артист на 2008“, както и от Световния икономически форум, който го нарича „Млад глобален лидер за 2009“. Негови творби са излагани в MoMA (Ню Йорк ), Център Помпиду (Париж), Музей Виктория и Алберт (Лондон), Джонатан е  участвал в предавания на Си Ен Ен, Би Би Си, и Бутанската национална телевизия и изнася лекции по целия свят, включително за конференцията TED, в Google, в университетите Принстън, Станфорд и други. Той е един от основателите на проекта „Чувстваме се добре”, който постоянно измерва емоционалната температура на човешкия свят чрез мащабен блог анализ, както и на проекти, свързани с онлайн запознанства, модерна митология, щастие, анонимност, новини и език. Последното му начинание е Cowbird - онлайн общност на разказвачи, които работят за изграждане на обществена библиотека от човешки  преживявания. Роден е в северната част на щата Вермонт, а сега живее в Калифорния.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА