Last news in Fakti

15 Май, 2012 11:17 1 671 0

БАН скочи срещу митрополит Николай

  • старата църква-
  • батак-
  • музей-
  • бан-
  • храма-костница

Научният съвет на Института за исторически изследвания към БАН смята за основателна преценката, че смяната на предназначението на Старата църква в Батак, от музей в действащ храм, е съвършено неприемлива. Това се казва в официално становище на БАН.
На заседанието  от 8 май 2012 г. Научният съвет на Института за исторически изследвания при БАН е разгледал писмото на Министерство на културата във връзка с промените, направени в църквата-костница „Св. Неделя”  в Батак.  Решението е било взето с голямо мнозинство.

Научният съвет на Института за исторически изследвания към БАН се обявява за запазване автентичния вид на този така важен исторически паметник (недвижима историческа и архитектурна ценност с национално значение - Д.В. 1977) и за възстановяване на неговия музеен статут.”
Факти.бг припомня, че жителите на Батак се изправят срещу самоуправството на пловдивския митрополит Николай, който преди година реши да направи от църквата „Света Неделя” действаща църква.
Батачани искат църквата да е общинска собственост и да е музей.
Комисия към Министерство на културата инспектира храма и даде своето становище, че на основание чл. 192, ал. 1, т. 2, б от Закона за културното наследство, следва да се приложи принудителна административна мярка на Пловдивска Митрополия за възстановяване на интериора и преустановяване на всякакви религиозни дейности в историческата църква - костница „Св. Неделя”, с което се уврежда недвижимото културно-историческо наследство, тъй като предназначението на недвижимата културна ценност е „музей”, а не „действаща църква”.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА