Last news in Fakti

23 Май, 2012 14:47 2 132 0

Намериха най-древната находка от Витлеем

  • археология-
  • витлеем-
  • исус христос

Археолози в Израел се похвалиха с откритието на първото физическо доказателство, че Витлеем е съществувал векове преди да бъде „осветен“ като родното място на Исус Христос. Доказателството идва от глинен печат, открит в стария град на Ерусалим. Върху находката на древен иврит се чете надпис „Витлеем“, който за първи път се появява извън свещените текстове на Библията и по-специално първата й част "Битие".

Предполага се, че печатът е бил поставен върху пратка със сребро или земеделска продукция, изпратена като данък от Витлеем до цар Юда в Ерусалим между 8 и 7 век преди Христа. Това потвърждава версията, че Витлеем е бил част от царството на израилтяните.

Печатът е най-старата находка, произхождаща от Витлеем – на около 2 700 години. Диаметърът му е 1.5 сантиметра.

Витлеем е разположен в Западния бряг на Палестинската автономия. 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА