Last news in Fakti

3 Април, 2012 11:55 4 544 2

Бог е жена?

  • християнство-
  • исус христос-
  • бог-
  • жена-
  • религия-
  • феминизъм
Бог е жена? - 1

Ролята на жените в ранното християнство неоснователно е била силно подчинена, твърди водеща британска историчка, която оспорва традиционната представа за Бог като създание от мъжки пол. Бетани Хюджис е убедена, че жените са били водещ фактор в зараждането на християнската религия, поради което е неприемливо днес нежният пол да не е допускан по висшите ешалони на вярата, пише в. „Дейли телеграф“.

В първите 200 години от историята на християнската религия именно дамите са имали водеща роля в строенето на църкви в Рим. Повечето от половината храмове в града са построени от жени. Това е само един от примерите защо достъпът на дами в йерархията на вярата не е справедлив, допълва тя.

Нещо повече, тя твърди, че 97% от всички божества на мъдростта, които различните вероизповедания имат, са именно от женски пол.

„Кой знае дал Бог е жена? Но човечеството се е обръщало към женски божества, когато е търсило добри идеи“, изтъкна историчката. Днес пък предимно жени посещават храмовете на Христос, допълва Хюджис.

Миналата седмица група феминистки изследователки на половете изложиха шокиращото твърдение, че Исус Христос е хермафродит.  Според Сюзан Корнуол от университета в Манчестър твърди, Бог вероятно е имал и скрита женска същност, въпреки че е изобразен с мъжки черти.

Хюджис прогнозира, че не християнството, а ислямът  първи ще се отвори за жени – проповедници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bubblehead

    0 1 Отговор
    Проблема е че бог няма , а после може и да е жена...
  • 2 аааа не

    0 0 Отговор
    не така защото дори и да няма -трябва да има за да имаме срам и страх от него за да е по добро обществото трябва да Го Има и във тежки моменти трябва да Го има.не ни пречи а напротив помага.носете го във сърцата си почитайте ГО и той ще ви помага