29 Май, 2012 14:30 2 766 0

Уникален нов прочит и анализ на Ботев

  • христо ботев-
  • поезия-
  • бан-
  • александър панов
Уникален нов прочит и анализ на Ботев - 1
Снимка: БАН

Остава ли неразгадана тайната на изключителното въздействие на Ботевата поезия? Защо, според литературоведите много от образите, изграждащи Ботевия художествен свят, днес са все по – трудноразбираеми? Само в променената до неузнаваемост социална и културна среда ли е проблемът?

Със задачата да отговори на тези въпроси идва новото мащабно изследване, посветено на Ботевата поезия, дело на литературоведа от Българската академия на науките Александър Панов. То се състои от два големи тома, обединени под общото название „Поезията на Христо Ботев”.

Подобен мащабен труд, посветен на Ботевото творчество, не се е появявал от далечната 1976 г., когато излиза книгата на Иван и Цвета Унджиеви „Христо Ботев – живот и творчество”, съобщават от БАН.

След почти четиридесет години доц. Александър Панов от БАН прави уникален опит за нов прочит и анализ на Ботевата поезия.

Първият том се нарича „Художествена система на Ботевата поезия”. В него се анализира как е структурирано Ботевото слово, в което наред с модерните литературни принципи пълноценно действат архаични словесни модели, характерни за митовете, ритуалите, фолклора и свещените книги. Противоречивото единство между тези два подхода е в основата на необикновената въздействена сила и ефективност на Ботевото слово.

Вторият том, озаглавен „Песни и стихотворения” от Христо Ботев – структура, основни сюжети и символични образи”, се концентрира върху единствената издадена приживе на поета стихосбирка. За пръв път се дава мотивиран отговор защо съставящите я стихотворения са подредени по този необичаен начин – контрастни тематични двойки, разположени в концентрични кръгове – и каква е функцията на това композиционно решение. Разгледани са и онези популярни сюжети от световната култура, които Ботев трансформира, за да внуши новите революционни идеи.

Авторът на изданието доц. Александър Панов и негови колеги  от Института по литература към БАН ще дадат специална пресконференция,  за българските и чуждестранни медии, на 01.06.2012 год., от 11 часа,  в зала 207 на Българската академия на науките. Двутомникът ще бъде представен официално пред научната общност на 01.06.2012 год, петък, от 15 часа, в Големия салон на БАН.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА