Last news in Fakti

7 Юни, 2012 14:04 2 214 1

Вампирът го излагат в експозицията на НИМ

  • вампир-
  • експозиция-
  • ним

Поради засиления интерес у нас и в чужбина към откритото при археологически разкопки в Созопол погребение на вампир, скелетът ще бъде изложен в експозицията на Националния исторически музей след десетина дни, когато бъде готова вече поръчаната специална витрина за погребението, съобщиха от НИМ.

Два скелета на мъж и жена, прободени с метален предмет в гърдите, откриха археолози в Созопол в началото на месеца. Става въпрос за  погребения на високопоставени личности. И двете тела са погребани до абсидата на църквата, където вечния си покой са намирали само отбрани личности.

Тялото на мъжа е прободено с железен кол. То е открито в археологическия комплекс до храм "Св.св. Кирил и Методий". По-крехкия скелет, който бе открит в съседен гроб пък е прободен с железен предмет в слънчевия сплит.

Възможно е да става въпрос за погребение на семейство интелектуалци, останали неразбрани от Средновековната църква, твърди  Димитър Недев от Созополския музей. Подобно мнение за неразбиране от предците изказа и Божидар Димитров и не бе съгласен, че това откритие е значително. Той още тогава твърдеше, че може би се проявява изключителен интерес заради думичката вампир.

 Посмъртно или приживе нарочените за вампири им забивали дървени или железни колове, както и други предмети. Така живите се предпазвали от вампирясване.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Cheryl

    1 0 Отговор
    земетресения, ''абитуриентки'', бури,гръмотевици, вампири .....