Last news in Fakti

12 Юни, 2012 16:29 7 208 5

Изровиха "вампир" и във Велико Търново

  • велико търново-
  • вампир-
  • археолог

След като в Созопол беше открито погребение с извършен ритуал против вампирясване, подобна находка изникна и във Велико Търново при проучвания в некропола на църквата "Св. апостоли Петър и Павел". Скелетът е с характерно връзване на ръцете и краката, а в гроба са намерени и въглени.

Според археолога Николай Овчаров, който е сред откривателите на находката, подобни обичаи са разпространени из цяла България. Те не означават, че погребаният е бил лош човек, а само, че роднините му искат да предпазят душата му.

Подобни практики е имало в различни райони на страната докъм началото на 20 век.

Критичният период, в който вярвали, че един мъртвец може да се превърне във вампир, е до 40 дни след смъртта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОСТ

    0 1 Отговор
    Какви са тези подлъгващи заглавия бе? Заглавието едно, текста в него- друго. Големи сте сензейшъни :D Не е бил вампир, а са искали да го предпазят да не стане вампир след погребението.... някакви шантави обичаи
  • 2 IMETO

    1 0 Отговор
    VQRNO

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 comment

    1 0 Отговор
    Изровили били, голям праз. Аз познавам живи вампири. Бившата ми тъща например.
  • 5 Вампира Бриньон

    0 0 Отговор
    Сега хората са мноооого по-опасни от вампирите ...незнаеш от кого да се пазиш,всички се правят на добрите самаряни .. а после имаш белег за цял живот от тях :((