Last news in Fakti

13 Октомври, 2019 22:31 1 881 5

Триумф в Скопие за „Мистерията на българските гласове“

  • мистерията на българските гласове-
  • скопие

Десет столици, Лозана и Цюрих ще чуят златните гласове на българките в тазгодишното им есенно турне

Триумф в Скопие за „Мистерията на българските гласове“ - 1

Триумфално започна на 8 октомври поредното, есенно турне за 2019 г. на прочутия български женски хор „Мистерията на българските гласове“ в Скопие за представяне на последния им албум „БууЧииМиш“, съвместно с Лиса Джерард. Голямата и прекрасна акустична зала на Скопската филхармония, открита преди две години, трудно побра всички желаещи да се насладят на изкуството на българките и на австралийската икона от „Dead Can Dance“, съобщиха от световноизвестния вокален ансамбъл. Неусетно за публиката – хора на всякаква възраст, сред които бяха и много местни музикални критици и журналисти, се изниза времето на първия концерт на „Мистерията...“, с който певиците започнаха поредната си обиколка на десет европейски столици и два швейцарски града.

Особен интерес предизвикаха както акапелните изпълнения, характерни за звучността на хора от неговото основаване през 1952 година до наши дни, така и авторските разработки на композитора и музикален директор на проекта Петър Дундаков с включването на изтъкнати български инструменталисти. Кулминацията настъпи преди появата на сцената на Лиса Джерард, със соловото изпълнение на бийтбоксъра Skiller, ключов участник в авангардния албум. Очарованата публика изрази възторга си от видяното, и най-вече от чутото до този момент, шумно и много емоционално. Партньорката на Брендън Пери от 80-те до наши дни бе аплодирана екзалтирано за всяка от песните с участието на хора и неговите солистки. Лиса елегантно „прехвърляше“ възторзите ту към музикантите, ту към певиците и тяхната диригентка проф. Дора Христова.

След двата биса, с неизменната и обичана мелодия от филма „Гладиатор“ за финал, на щанда за записи, тениски и книги за „Мистерията на българските гласове“ се изви опашка от възторжени поклонници. Те искаха да споделят преживяното, да получат автограф от изпълнителките или просто да се ръкуват с тях. Сред почитателите на хора се оказа и гръцки бизнесмен, специално пристигнал от Солун за събитието. „Искаме скоро да ви чуем в нашия град“, настоя той пред продуцентката на проекта Бояна Бункова от „Шуберт Мюзик Пъблишинг“ и написа на Фейсбук страницата на хора, че напълно си е струвало усилието да измине целия път до Скопие, заради удоволствието от срещата с фантастичното, по думите му, изкуство на българките. Организаторите на проявата от македонска страна също бяха очаровани от представянето на хора и пожелаха в скоро време той отново да гостува в Северна Македония.

През следващите малко повече от две седмици „Мистерията...“ ще има концерти в Загреб, Любляна, Прага, Хелзинки, Копенхаген, Стокхолм, Осло, Виена, Атина. Последните две спирки от това турне са Лозана и Цюрих. Хорът се завръща в България на 26 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаджи хаджи Българин

    4 6 Отговор
    Лиса Джерард- " мистерия на българските гласове"! След нея остават Валя Балканска и всичките таланти на Северно- атлантическото ни изкуство! Партньорката на Брендън Пери от 80-те до наши дни бе аплодирана екзалтирано за всяка от песните с участието на хора и неговите солистки! Да живее Лиза и нейното изкуство!

    Коментиран от #4

  • 2 Eistee

    0 2 Отговор
    Великолепно! Ето така, "И в няколко дена тайно и полека народът порасте на няколко века!". Без спорове кой - кой е, чий език - чий е, с приобщаващата магия на българските гласове.

    Коментиран от #5

  • 3 Силивя Зюбюлева

    1 0 Отговор
    Много е спорен този съвместен проект. Интересът към него се дължи на предишната слава на Мистерията и на самата Джерард. От тази слава днес има само история. Хорът не е това, което беше, няма я силата на звука, няма енергия. Лиса е скука, а пеенето и- стон от ада. За симбиоза изобщо не може да се говори. Катастрофален опит за нещо различно на печелбари и разрешили им това/Дора Христова/ интересчии/.
  • 4 Силвия Зюмбюлева

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хаджи хаджи Българин":

    Кое е това северно-антлантическо изкуство??? Що за глупост! Мистерията си е мистерия, родила се е на чисто българска основа. Лиса е далеч от усета за тази музика. Един абсолютно провален и неуспешен проект.
  • 5 Силвия Зюбюлева

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Eistee":

    И защо да няма спорове за подмененият български език? Български хор пее глупости на някакъв измислен език?! Няма никакво израстване тук! Има упадък! Да, магията от славата на Мистерията е приобщила тук цяла редица от използвачи. Като се почне от "авторите" на проекта и "музиката" и се стигне до там, че да не можеш да разпознаеш дори Мистерията с тези глобални глупости наречени съвместна колаборация.Мислете!!!