Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 10:53 1 775 3

Триумф за "Орфей" на Народния театър в Скопие

  • орфей-
  • народен театър „иван вазов”-
  • награда-
  • фестивал-
  • скопие

Постановката спечели наградата за най-добър спектакъл на международния театрален фестивал „Скупи“

Постановката „Орфей“ на световноизвестния словенски режисьор Йерней Лоренци и българския Народен театър „Иван Вазов“, която във вторник закри Международния театрален фестивал „Скупи“ в Скопие, спечели наградата за най-добър спектакъл на престижния форум.

На фестивала „Скупи“, учреден през 2007-а, който тази година започна на 5 октомври и се проведе под мотото „Блясък в театъра“, бяха представени спектакли на трупи от Косово, Турция, Франция, Босна и Херцеговина, Северна Македония и др.

„Продължителни аплодисменти на публиката в Албанския театър в Скопие получиха актьорите Владимир Пенев, Валентин Ганев, Деян Донков, Стелиан Радев, Ненчо Костов, Дарин Ангелов, Александра Василева, Гергана Змийчарова, Биляна Петринска, Радена Вълканова, Ева Данаилова, Надя Керанова, Жорета Николова, Димитър Николов. Постановката с драматург Матич Старина и режисьор Йерней Лоренци…прикова присъстващите в залата“, пише за събитието кореспондентът на БТА Маринела Величкова, цитиран от segabg.com.

„В основата на спектакъла лежи древният мит за Орфей и Евридика, естествено пресъздаден и пресътворен чрез чувствителността и рефлексията на съвременния човек, изправен пред няколко екзистенциални проблема – войната като постоянно състояние на човечеството, мобилизиращо, но и размиващо креативната му енергия, забравата и (само)заблудите, на които се поддаваме доброволно, бягайки от истината, самотата на твореца като негова търсена и отстоявана привилегия, силата на любовта в метафизичните и мистичните ѝ измерения“, разказват от Народния театър.

Мащабната постановка е носител на 3 награди „Икар 2023“ – за най-добро представление, за режисурата на Лоренци и наградата на публиката за най-добър драматичен спектакъл. За превъплъщението си в безмълвния Орфей Деян Донков имаше номинация „Икар“ за водеща мъжка роля. Самият Йерней Лоренци пък е лауреат на европейската театрална „Премио 2017“.

Тази година посетителите на фестивала „Скупи“ имаха възможността да видят и изложба на плакати от всичките 17 издания на фестивала, „който предлага на публиката спектакли от различни държави, в които новите тенденции в театъра са не само с артистична цел, но и предизвикват критично мислене за съвременните обществено-политически предизвикателства”, отбелязват на сайта си организаторите на фестивала.

Форумът има състезателен характер и специално жури присъжда награда за най-добра постановка. Провежда се с подкрепата на Министерството на културата на Северна Македония, Българския културно-информационен център в Скопие, Френския институт и Албанския театър – Скопие.

Следващите представления на „Орфей“ на Голяма сцена в Народния театър са на 18 октомври, 23 ноември и 20 декември.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 колибри

    3 0 Отговор
    Напразно го хвалите, вече трудно ще намерите абдали да си дават парите за тая простотия.
  • 2 Прецакан

    7 0 Отговор
    Гледах го на премиерата в Народния театър, по-голяма тъпотия не бях гледал. Според режисьора Орфей е бил малоумен вероятно.

    Коментиран от #3

  • 3 На времето

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Прецакан":

    Белото беше евтино!