Last news in Fakti

19 Юни, 2012 09:30 3 171 2

Гинес одобри рекорда ни с 333 гайди

  • гайди-
  • 333 гайди-
  • гинес

Гинес одобри българския опит за рекорд с 333 гайди. Сега вече официално България е първата държава поставила световен рекорд на Гинес с гайди, съобщават съорганизаторите на събитието фондация „Изкуството да живееш“.

Опитът за поставяне на световен рекорд на Гинес се състоя на 16 май (сряда) в зала 1 на НДК, а организатор на грандиозното събитие бе международната неправителствена хуманитарна организация „Изкуството да живееш”. С дейност в над 155 държави международна фондация „Изкуството да живееш” е най-голямата доброволческа организация в света.

Българската каба гайда е най-характерният и популярен музикален инструмент в Родопите. Тя озвучава седенки и събори, весели и тъжни дни от живота на родопчани от древността до днес, а на 16 май цели 333 гайди озвучиха в прекрасно тържество зала 1 на НДК.

Подобно голямо събитие фондацията организира миналата година на Олимпийския стадион в Берлин по случай своята 30-та годишнина, където освен Санкт Петербургския балет и други международни изпълнения, от България близо 2 000 души се хванаха за ръце и танцуваха право хоро под музикалния съпровод на песента „Излел е Дельо хайдутин”, „Вода” и „Пустоно лудо и младо” в изпълнение на Елица Тодорова.

 

В международен мащаб фондация „Изкуството да живееш” държи 10 световни рекорда на Гинес най-впечатляващият, сред които е рекорда за най-голям музикален хор в света, където 121 440 души (сто двадесет и една хиляди, четиристотин и четиридесет души) пеят в унисон в продължение на 5 минути на събитие организирано в Перунгалатур, Ченай, Индия на 30 януари 2011 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    И малки и големи... Настръхвам като го гледам.
  • 2 pano.bg

    0 0 Отговор
    Панорами със звук от събитието тук:
    http://panomagic.eu/1768/333bagpipes/