20 Юни, 2012 08:38 2 085 1

Изложба „8 лесни стъпки“ в Габрово

  • изложба-
  • алос-
  • тревненска школа-
  • паралелни стъпки, паралелни пространства-
  • добрин атанасов

Изложбата ще представи творби на тревненски ученици

Изложба „8 лесни стъпки“ в Габрово - 1
Снимки: АЛОС

На 22 юни (петък) от 20.00 ч. в габровската художествена галерия „Орловска 10“ се открива изложбата „8 лесни стъпки“. Експозицията представя резултатите от осем уъркшопа с ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” по проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“.

Изложбата е част от фестивала „Локация Център“ и ще бъде открита от д-р Добрин Атанасов с презентация на проекта „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Като съпътстваща изява е предвидена акция за художествено овладяване на пространството пред галерия „Орловска 10“, в която ще участват ученици от художествената гимназия в Трявна и преподаватели от Софийски университет. Акцията е част от уъркшоп за запознаване с принципите на функциониране на художествения контекст, съобщават от
Центъра за неформално образование и културна дейност „АЛОС“.

Реализациите, представени в изложбата, са осъществени в периода октомври 2011 – юни 2012 и са ориентирани към лендарта и различните инсталационни форми; светлинното и кинетичното изкуство; фотографията и фотомонтажа; видео арта; дигиталната интеракция и пърформанса. Засегнати са също принципите на функциониране на художествения контекст. Заниманията са ръководени от изявени артисти в съответните области, преподаватели в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Националната художествена академия. Водещи на отделните уъркшопи са Добрин Атанасов, Любен Кулелиев, Лиляна Дворянова, Рене Беекман, Албена Баева, Орлин Дворянов.

Изложбата включва фото и видео документация от работния процес и финалните резултати от мероприятията. Представените осем уъркшопа изграждат един цялостен цикъл от обучения, свързани със запознаване с актуални за ХХ и XXI век форми на художествен изказ. Намерението на организаторите е тези дейности да продължат с разширен обхват и през следващата учебна година. Освен в тревненската художествена гимназия са запланувани уъркшопи в художествената гимназия в Троян, както и дейности по подготовка на преподаватели и формиране на публики.

Проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ – част от който е изявата – инициира изграждане на образователна платформа в полето на неформалното образование, за запознаване с основните процеси, тенденции и форми в модерното и съвременното изкуство. Главната му цел е да подпомогне художественото образование в България, като компенсира празнотите в информационен, теоретичен и практически план, които образователните институции не са в състояние да запълнят. Идеята е чрез поредица от кампанийни мероприятия (уъркшопи, презентации и изложби) да се създаде възможност за паралелна на институционалното образование подготовка, която да го допълва и разширява.
 

Проектът се организира от Център за неформално образование и културна дейност „АЛОС“ с подкрепата на фондация „Америка за България“. Партньори в различните етапи са: сдружение „Изкуство в действие“, Национален дарителски фонд „13 века България“, Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ и Национална гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гб

    0 0 Отговор
    Е, ко нещо! Аз съм от Габрово!