Last news in Fakti

29 Юни, 2012 19:09 1 974 1

ЮНЕСКО призна на Палестина църквата във Витлеем

  • юнеско-
  • палестина-
  • рождество христово

ЮНЕСКО призна първи културно - исторически обект на Палестина – църквата „Рождество Христово“ във Витлеем. Сградата, в която се предполага, че е роден Исус Христос, вече е поставена в червения списък на застрашеното световно културно наследство, предаде в. „Вашингтон пост“. Всяка година около 2 милиона души посещават историческата базилика.

Решението на експертния комитет от 21 души веднага предизвика коментари, че е плод на опасно смесване на политика и култура. Комитетът заседава в Москва, която наскоро обяви, че не би имала проблем да признае независимостта на Палестина.

Признаването бе прието с 13 срещу 6 гласа и важи не само за църквата, но и за пътя на пилигримите, който обаче започна от контролирания от Израел Западен бряг на река Йордан. ЮНЕСКО изразява тревога, че за иконичния Божи храм не се прилагат достатъчно грижи.

Така мирният процес в Близкия изток вероятно допълнително ще бъде утежнен. Той е замразен от 4 години. В началото на годината израелски и палестински преговарящи седнаха на масата на преговорите, но без значителен пробив. 

Палестинската автономия го изтълкува като „потвърждение“ на своя суверенитет, а Израел остро протестират срещу решението, превърнало ЮНЕСКО в „театър на абсурда“. САЩ също са „дълбоко разочаровани“.

В края на миналата година ЮНЕСКО с раздори и скандали прие за свой член Палестинската автономия. Това  даде криле на палестинските надежди за по-широко признание, докато САЩ и Израел реагираха остро. Палестинците поискаха ООН да ги приеме за свой член, а САЩ спря финансирането си за ЮНЕСКО – доста съществена част от приходите на културно – просветната организация. 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Огнян Стамов

    0 0 Отговор
    хак ви е, като избирате комунистка за шеф на ЮНЕСКО. Чакайте още номера, ха-ха-ха! Толкова са наивни французите (те пък на времето не вярваха, че Сталин има лагери в Сибир), немците и скандинавците (демократичният им разум не може да си представи до какви античовешки действия могат да стигнат комунистите).