Last news in Fakti

31 Октомври, 2011 16:14 3 004 0

ЮНЕСКО прие Палестина с раздори (обновена)

  • юнеско-
  • оон-
  • палестина-
  • сащ

САЩ и Израел с остри реакции, ЕС пак не показа единна позиция

ЮНЕСКО прие Палестина с раздори (обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЮНЕСКО прие с голямо мнозинство пълноправното членство на Палестинската автономия. Така културната организация на ООН призна Палестина, въпреки опозицията на Израел и САЩ, предаде Би Би Си. Генералната конференция на ЮНЕСКО взе решението в Париж със 107 срещу 14 гласа и 52 „въздържал се“, правейки Палестина 195-тата си членка.

Часове след вота САЩ спряха финансирането за ЮНЕСКО.  Американците осигуряват около 20% от целия бюджет на организацията – около 70 млн. долара.

По-рано ръководителят на ЮНЕСКО Ирина Бокова призова САЩ да не спира парите, а днес заяви, че финансирането на организацията е застрашено.

"Това гласуване ще изтрие  малка част от несправедливостта към палестинския народ", заяви палестинският външен министър Рияд ал-Малки. И допълни: "Днешната победа в ЮНЕСКО е началото на дълъг и труден път, но ние ще донесем свободата на нашите хора и нашата земя от окупацията".

Вярваме, че това не е конструктивно. Единственият път за палестинците са директните преговори“,  контрира американският представител Марта Кантер.

Съжаляваме, че организацията на науката прие резолюция, която е научна фантастика“, реагира израелската страна. Емисарят на Тел Авив в ЮНЕСКО Нимрод Баркан заяви: „Няма палестинска държава и следователно такава не трябваше да се приема днес“. Външното министерство на Израел веднага предупреди, че днешното решение е сериозна спънка пред преговорите за мир, допълва Ройтерс.

Страните от ЕС отново не успяха да покажат единна позиция и се разцепиха при вота. Германия и Холандия гласуваха против палестинското членство, а Франция и Австрия – за него. Великобритания и Италия се въздържаха.

Този вот не е насочен срещу никого. Той представлява подкрепа за свободата и справедливостта“, заяви палестинският президент Махмуд Абас. 

Членството в ЮНЕСКО, която се ръководи от българката Ирина Бокова, изглежда странен начин за извоюване на суверенна държава, коментират анализатори. Но палестинските лидери настояват за включването, тъй като е част от усилията им за по-широко международно признание. Именно присъединяването към организацията за опазване на световното културно наследство бе първото, което палестинците поискаха.

Това е символична победа за палестинската дипломация, определена от Израел като „трагедия“. 

Предстои и решение в Съвета за сигурност на ООН за включването на Палестина като пълноправен член, а Вашингтон се готви да наложи вето. В ЮНЕСКО обаче американците нямат това право.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА