Last news in Fakti

3 Юли, 2012 15:01 1 536 0

Забравеният филм на Хичкок

  • алфред хичкок-
  • кино-
  • the trouble with harry-
  • проблемът с хари

През октомври 1954 година Алфред Хичкок снима филм в щата Вермонт, когато постаментът на камерата се срутва и тежката колкото лек автомобил снимачна машина се разбива в земята. За малко с нея не загива и великият създател на психотрилъра. Режисьорът не се повлиял от злощастната случка и наредил снимките да продължат с нова камера. Отказало го времето в малкия американски щат.  

Филмът е „The Trouble With Harry“. Вероятно инцидентът с камерата е лоша поличба, защото най-експерименталната и странна черна комедия на Хичкок се оказва пълен търговски провал, разказва „Гардиън“. Лентата донесла загуби от половин милион долара, поради което в продължение на десетилетия не излиза на големия екран. В нея се разказва за хората в малък град, които се чудят какво да правят с труп, и никой от тях не се държи естествено.

„The Trouble With Harry“ („Проблемът с Хари“) остава пренебрегнат и днес, когато стане дума за мащабни ретроспекции на творчеството на Хичкок.  Същото важи и за подготвяната експозиция в известна лондонска галерия.

Забравеният филм на Хичкок е дебют за Шърли Маклейн в киното, участват още Джон Форсайт и Едмънт Гуен. Самият режисьор определя провала като „скъпа самоиндулгенция“.

Зрителските отзиви също намекват за странността на филма. Някои от любителите на седмото изкуство дори не разбрали, че гледат комедия.

Алфред Хичкок режисира повече от петдесет пълнометражни филма, за да остане в историята на Холивуд като новатор и гений, създател на психотрилъра и оптическите манипулации на публиката. Кариерата на британеца се простира в цели шест десетилетия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА