Last news in Fakti

16 Юли, 2012 16:22 1 536 1

Мистериите на Хухла спомен за вечност

  • мистериите-
  • хухла-
  • иван бунков-
  • петър василев-
  • недим налбантоглу

Поетът Петър Василев и световноизвестният цигулар Недим Налбантоглу от Турция станаха почетни селяни на ивайловградското село Хухла. Тази година мистериозният комитет заседава цели три дни и три нощи и определи двама изключителни творци да бъдат носители на званието, каза преди награждаването организаторът на културния фест редакторът на „Нов живот” Иван Бунков, съобщи вестник "Нов живот". Малката статуетка цървул с дупка на петата, който побира земното кълбо, поетът и музикантът получиха в присъствието на стотици хухленци и техни потомци, гости от цялата страна, от Турция и Гърция, на необикновеното културно събитие „Мистериите на Хухла”.

Поетът от Хухла Петър Василев рецитира стихове от последната си книга „Българска орис”- поезия и спомени, много истински, много честни текстове, които докосваха сърцето. С неприкрито вълнение сподели:

„Поете, братко, и тебе виждам

и тебе чувам – зная ти хала :
Мистериите на Хухла спомен за вечност

параклиса "Свети Илия"

и ти си мачкан дважди и трижди…

но стига братко, думи на халос –

по-тежки думи подбирай, брате,

по-леко вдигай челото горе,

че не случайно Бог ни изпрати

такава орис…Българска орис.”

Талантливият цигулар Недим Налбантоглу посещава ивайловградското селце за трети път. На Зимните Мистерии през февруари тази година въпреки студ и сняг прекоси три държави и свири заедно с Нешко Нешев на площада и в хоремага на селцето. Незабравимо е и неговото първо участие, когато облечен във везана българска риза, изпълни така „Дилмано, Дилберо”, че все едно душата и сърцето си раздаде на Илинденя.

И тази година той засвири прочувствено с цигулката си. Дълго ще се помнят импровизациите му на основата на българския фолклор.

Безспорно едно от най-впечатляващите изпълнения бе новата пиеса „Молитва за дъжд” – народна музика с ориенталски елементи. Необикновеното, вдъхновяващо и изключително талантливо произведение Нешко Нешев е написал в екстаз, както той самия признава. Текстът бе на Иван Бунков,  а неподражаемото изпълнение бе на певицата Ивелина Балчева, специален гост на празника.

„Молитва за дъжд” бе подготвена непосредствено преди празника, а текстът сътворен буквално на крак предната вечер. Ивелина се включи без проблем. С нея се познаваме отдавна и всичко се получи много добре, сподели Нешко Нешев.

Концертната програма на импровизираната сцена на амфитеатъра на връх Свети Илия бе открита с  „Химна на Хухла”. Шеговитата песен за родното село на поети, доктори, генерали, журналисти, музиканти, безспорни таланти е сътворена от хухленците семейство Златка и Илия Христови. Последва химнът на тракийци „Ясен месец веч изгрява” на войводата Яни Попов в изпълнение на хористите от клуб „Тракия” в Ивайловград.


Мистериите на Хухла спомен за вечност

Глас на върха извиси и талантът на България Богдана Петрова, чиято баба е с хухленски корени.Групата от ивайловградското село Свирачи огласи сцената с автентичните песни на българите преселници от Мала Азия.

Направен бе и жест към хумора. Присъстваха представители на хасковския вестник „Каунь“. Янко Митев от изданието бе водещ на вечерта заедно с журналистката Катя Стайкова.

Езикът на вестника е хасковски диалект, доста подобен на хухленския. И местни, и гости въобще не се затрудниха да разберат хумора му.

Поздравление към присъстващите от името на кмета на общината Диана Овчарова отправи заместник-кметът Стефан Тонев. Той връчи на Иван Бунков икона за параклиса „Свети Илия”. Духовният храм тази година е с художествено осветление, дарение от хухленеца Христо Григоров.

Ритуалното потапяне във водите на водопада – светилище край Арда отново събра гостите под прохладните сенки на вековните чинари. Там ги заплени красотата на природата и музикално-поетичният рецитал на Татяна Йотова от Бургас.

Бяха представени и мистериозните цветя на Източните Родопи. Христо Христо и Стефан Аврамов, експерти по дива природа и биоразнообразие по проекта  „Новото тракийско злато” заедно с Цвятко Апостолов показаха снимки на красивите цветя. Фотоизложбата бе подредена в залата на читалището в Хухла. Посетителите научиха, че орхидеите в района на Ивайловград са  близо 30 вида. Сред тях са пеперудоцветният салеп, включен в Червената книга на България, пирамидален анакамптис, двурогата и паяковидна пчелици. Само тук се среща и дремников главопрашник.

Мистериозно започна и мистериозно завърши поредното издание на хухленския празник, за който се говореше дни наред и ще се говори още много. Всеки се зареди с положителна енергия от мистичния връх, а организаторите записаха в паметта за поколенията творчеството на необикновени таланти.

За поредна година Мистериите на Хухла се провеждат със съдействието на община Ивайловград и подкрепата на дарители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 koko34

    0 0 Отговор
    Един ден в хухла ще има паметник на Бунков.Жив и здрав да е че без него мистерии няма да има.