Last news in Fakti

18 Юли, 2012 20:52 3 384 1

Откриха златно съкровище край Бургас

  • злато-
  • съкровище-
  • бургас-
  • минерални бани

На истинско златно съкровище се е натъкнал екипът от археолози, който проучва  древния Аква Калиде край Минералните бани в Бургас.

Това съобщи директорът на Регионалния исторически музей  Цоня Дражева. Пред онлайн изданието Gramofona.com тя поясни, че вчера са намерени 6 монети, а днес е открита и седмата. 

"Моето предположение е, че са били  скрити в зида на банята.  Монетите са много редки. 22 карата истинско злато“,  обясни Дражева. Тя допълни, че една от монетите е на император Константин Четвърти Погонат.

Той е водил битка с Аспарух през 681 година при Онгъла.  Тогава Византийската армия е разгромена и се е подписал мирен договор, с който се създава Българската държава. Другите шест монети  са сечени и са от времето на император Юстиниан Втори -  30 години по-късно, след създаването на Аспарухова България.  Тогава византийският император през 708 година е водил битка с хан Тервел.

„Тези монети са от времето, когато монетосеченето на злато и сребро и било крайно занижено“, допълни още Дражева. Това са резултати от археологическите проучвания, които провежда екипът, под ръководството на директора  на историческия музей Цоня Дражева. Припомняме, че те започнаха  в края на месец май с разкриването на минералните горещи бани в квартал Ветрен. Те са построени в  началото на втори век от император Траян и са съществували 1500 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Захарче

    0 0 Отговор
    Да , ама то взе , че гръмна !