12 Февруари, 2020 17:12 1 203 4

Отмениха българската изложба в "Лувъра"

  • изложба-
  • лувъра

По този повод министърът на културата Боил Банов проведе среща с посланика на Франция у нас Н. Пр. Флоранс Роби

Отмениха българската изложба в "Лувъра" - 1

Изложбата с работно заглавие "Изкуство и култури в България (XVI - XVIII век)" в парижкия музей "Лувър" е отменена, съобщават от Министерството на културата.

До това решение се стигна след отказа на Светия Синод на Българската православна църква да даде разрешение за представяне на експонати от църковните музеи и след изразеното мнение на ръководството на Българската академия на науките, както и негативната обществена реакция относно периода на изложбата.

По този повод министърът на културата Боил Банов проведе среща с посланика на Франция у нас Н. Пр. Флоранс Робин. В разговора той запозна френския дипломат с предисторията на преговорите с музея от 2012 г. до момента, с решенията на Българската Патриаршия и БАН, както и с обществените насторения през последните дни.

Министър Банов и посланик Робин се обединиха около мнението за това колко е важно да бъде запазено доброто сътрудничество с музея "Лувър" и успешното партньорство между двете страни да продължи с реализицията на дългосрочните проекти в областта на културата и изкуството.

Припомняме, страната ни се готви за събитието от края на 2019 г.

Преди дни пък стана ясно, че френският куратор на изложбата възнамерява наши икони да бъдат изложени в секция "Ислямско изкуство".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боил Банов

    6 2 Отговор
    Ама защо така? Бях си приготвил колекцията от празни бутилки от алкохол.
  • 2 Не е българска изложба

    14 0 Отговор
    Това е изложбата на едно ислямско пиянде, дето е родено в България, и използва името и за да качи собствената си простотия в голям музей! Политиците да обърнат внимание на тази "Асамблея" пиша "Асамблея защото се състои от думите "Аз съм" и "Блея"!
  • 3 Нормално

    3 0 Отговор
    За ъкъла и възможностите на управляващите.
  • 4 Чичо Гошо

    2 0 Отговор
    И този министър шут отзад отпред заедно с шефчето Бочко и другите колеги и колежки в небитието!!!!!!!!!