Last news in Fakti

23 Май, 2020 23:08 3 916 4

Подводни архелогически разкопки в Созопол

  • созопол-
  • археология-
  • аполония-
  • аполония понтика

На дъното на пристанището в Аполония Понтика има недрагирани площи, които пазят недокоснати археологически пластове от най-дълбока древност до наши дни

Подводни архелогически разкопки в Созопол - 1
Снимки: БГНЕС

Подводни археологически проучвания извършва Центърът за подводна археология в Созопол, предаде БГНЕС.

Разкопките са спасителни и се извършват заради проект на Община Созопол за поставяне на плаващи кейове в пристанището. Проучваната площ е около осем квадратни метра, а разкопките показват, че въпреки неколкократното удълбочаване, на дъното на пристанището има недрагирани площи, които пазят недокоснати археологически пластове от най-дълбока древност до наши дни.

Подводни архелогически разкопки в Созопол

„Въпреки че е толкова малък сондаж, от него сме открили досега повече от десет големи касетки с археологически материал, огромно количество материал, което само може да ни показва какво безценно съкровище на историческа информация се крие и е запазена в созополското пристанище, а и на други места, където все още има неунищожени от по-късни дейности такива древни пристани", разказа пред БГНЕС Найден Прахов, директор на Центъра за подводна археология в Созопол.

Подводни архелогически разкопки в Созопол


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 10 Отговор
    От доста заливи по южното черноморие могат да се извадят такива чирепчита. Много са подходящи за сувенири...
  • 2 Екскурзовод

    3 8 Отговор
    Нека най-сетне да си кажем истината: положението със Созопол е следното - всички знаем за славното му минало, НО няма какво да се види в него на този етап. Затова и той не е част от културните национални маршрути. В него има да се види, колкото и в Кюстендил!
  • 3 Манчо

    3 1 Отговор
    Обаче в Кюстендил няма море и цаца, да не говорим за паламуд и зарган! ;-)

    Коментиран от #4

  • 4 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Манчо":

    Да сте копали до морето да ви дойде цацата и паламуда 😉😄