Last news in Fakti

29 Май, 2020 10:38 5 133 4

Уникални римски мозайки бяха открити в лозе

  • римски мозайки-
  • лозе-
  • верона-
  • джани дзукато

Близо до Верона

Уникални римски мозайки бяха открити в лозе - 1
Снимка: Shutterstock

Археолози откриха идеално запазени римски мозайки под лози в Северна Италия, които вероятно от вила, търсена от един век, пише "Дарик.

Пищните мозайки с ярки цветове са на геометрични фигури. Те бяха разкрити частично край Неграр ди Валполичела, близо до Верона. Възможно е да са от римска вила от 3-и век, която археолозите споменават от 1922 г.

Жителите на този винарски район знаят отдавна, че там има останки от римско време. Първите археологически проучвания са направени още преди век. Мястото, където са открити мозайките, се нарича "вилата", но те са първата голяма находка. Открити са и други части от сградата, предимно сервизни помещения. Възможно е вилата да е била с площ 1000 кв. м.

Общинският археолог Джани Дзукато разказа, че е имал чувството, че "влиза в машина на времето", когато се натъкнал на мозайките с хармонични геометрични мотиви в червено, сиво, бяло и кафяво.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 5 Отговор
    На тази мозайка са правили оргии римляните.

    Коментиран от #2

  • 2 Пръдливият трол 🐊💭

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    А вие турците си правите оргии в кошарата с козите.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 И у нас

    4 0 Отговор
    Красота! И по нашите земи има подобни останки от римско време, които чакат откривателите си.