20 Септември, 2012 13:07 1 058 0

И наградата "Джон Ленън" отива при..."Пуси Райът"

  • йоко оно-
  • джон ленън-
  • пуси райът-
  • награда
И наградата "Джон Ленън" отива при..."Пуси Райът" - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Вдовицата на Джон Ленън - Йоко Оно, присъди на руската група „Пуси Райът“ основаната от нея награда за мир на името на легендарния член на „Бийтълс“, съобщи“Ройтерс“.


Отличието ще получи утре в Ню Йорк Пьотр Верзилов – съпруг на едната от участничките в групата Надежда Толоконникова. Според думите на Йоко, която днес се изявява предимно като художник, тя е решила да награди групата заради техния принос в борбата за свободното  самоизразяване на жените по света. Оно призова руските власти да освободят певиците. Още на 8 август тя се обърна с молба по този повод към президента Путин. 
Освен „Пуси Райът“ с приза са удостоени още четирима души: защитничката на правата на палестинците в Израел Рейчъл Кори (загинала през 2003 г.), покойният писател Кристофър Хътчинс и колегата му и икономически анализатор Джон Пъркинс. Името на петия лауреат засега се пази в тайна от медиите.

Премията „Ленън-Оно“, учредена през 2002, се връчва веднъж на две години на изявени защитници на мира и човешките права. На 9 октомври – на 72-ия рожден ден на Ленън в чест на лауреатите ще има втора церемония – този път в Рейкявик.

Междувременно на 1 октомври Московският градски съд ще разгледа жалбата на членките на група „Пуси Райът“ по повод на двегодишната им присъда заради пънк молебена срещу Путин в храма „Христос Спасител“ в руската столица. По-рано през септември певиците бяха номинирани за наградата за свобода на мисълта „Сахаров“.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА