Last news in Fakti

17 Юли, 2020 14:42 3 568 9

Паметникът Бузлуджа с второ финансиране за укрепването му

  • бузлуджа-
  • паметник на бузлуджа-
  • финансиране-
  • реставрация-
  • мозайки

Бузлуджа спечели нови 60 000 долара за укрепване на мозайките

Паметникът Бузлуджа с второ финансиране за укрепването му - 1
Снимка: shutterstock

Паметникът Бузлуджа спечели второ финансиране от фондация “Гети”. За укрепването на уязвимите мозайки ще бъдат дарени и инвестирани 60 000 долара. 

Фондация „Гети“ награди 13 значими сгради с грантове на обща стойност от 2,2 милиона долара в рамките на инициативата за опазване на архитектурно наследство „Keeping it Modern“ 2020. България е между финалистите за втора поредна година от общо 90 проекта от цял свят. 

През 2019 г., паметникът "Бузлуджа" получи финансиране от 185 000 долара за изготвяне на „План за опазване и управление“, който е планиран да бъде завършен в края на тази година.

Паметникът Бузлуджа с второ финансиране за укрепването му
Снимка: shutterstock

До момента са направени задълбочени конструктивни и технически експертизи. Проучванията показват, че сградата може да бъде опазена и че първата най-неотложна дейност е укрепването на съществуващите стенни мозайки. Те са силно застрашени и се нуждаят от спешна реновация, за да не бъдат безвъзвратно загубени. 

Благодарение на направените проучвания Бузлуджа спечели нови 60 000 долара за укрепване на мозайките. Дейностите ще започнат през август и е планирано да приключат през октомври.

Паметникът Бузлуджа с второ финансиране за укрепването му
Снимка: shutterstock

Проектът се координира от фондация „Проект Бузлуджа“ под ръководството на ИКОМОС Германия и с участието на реставратори от общо пет европейски университета: Националната художествена академия в София, Академията по изкуствата (АМТИИ) в Пловдив, Техническия университет в Мюнхен, Университета по приложни изкуства в Берн и Академията по изящни изкуства в Дрезден, както и неправителствената организация Диадрасис от Атина.  

Паметникът е държавна собственост и се управлява от областна администрация Стара Загора. Той привлича внимание от чужбина като една от най-емблематичните и значими сгради на модернизма в България и в Европа. Неговите 937 квадратни метра изящна стенна мозайка са едно от най-големите модерни мозаечни произведения в Европа. 

Паметникът Бузлуджа с второ финансиране за укрепването му
Снимка: shutterstock

До края на август, като част от “Плана за опазване и управление”, се провежда кампанията „Неписани истории за Бузлуджа“. Целта е да се документира знанието за паметника, значението му за живота на хората и създаването на диалог между поколенията.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вместо

    9 25 Отговор
    да го съборят и с парите спестени от реставрацията да подпомогнат по бедните българи... Само харчат парите от данъци зач тъпотии.

    Коментиран от #3

  • 2 2loop

    25 5 Отговор
    История е трябва да се запази
  • 3 ФАКТ

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "Вместо":

    Историята е тъпотия само за дебелите.Да бяха възстановили Плиска,Преслав ,Велико Търново ! Ама,тия от Запад са били още по дърветата тогава.За това дават пари ,само за удобни тех неща!
  • 4 Чочо

    10 1 Отговор
    Проблема на България е че всичко се политизира, преди 6-7г. германско сдружение пожела да купи паметника и да го реставрира, но явно не предложи пари под масата и сделка няма!
  • 5 селянин без колело

    9 3 Отговор
    таЗИ СГРАДА Е КАТО КОМУНИЗМА БАВНО НО СИ ОТИВА

    Коментиран от #6

  • 6 ВМОРО

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "селянин без колело":

    КомунизЪмЪт си отиде, а комунистите?
  • 7 7578

    5 13 Отговор
    Най-грозният паметник на света 👎👎👎
  • 8 ХОМО САПИЕНС

    4 2 Отговор
    Когато ни преведоха през строежа през лятото на 1977г. се хвалеха, че железобетонния му покрив и специалните прозорци ще издържат на всякакви ураганни ветрове за векове, а после какво стана...?!

    Коментиран от #9

  • 9 Бай Манчо

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ХОМО САПИЕНС":

    Издържаха даже повече от очакваното , ако не бяха мародерите които разбиваха конструкцията за да крадат ел инсталацията , ламарините по покрива , озвучаването електропреносната мрежа и подстанцията , и не стреляха по петолъчката за да се сдобият с парче от рубина и досега щеше да е цяла сградата и нямаше да е необходим толкова скъп ремонт , който е ходил там е видял за какъв варварски вандализъм става въпрос - наказани няма .