14 Август, 2020 23:02 8 030 17

Изнасилване и последния рицарски дуел в Европа

  • изнасилване-
  • рицарски дуел-
  • европа

Ерик Джагър пише впечатляващ труд, изследвайки един не кой знае колко познат, но особено любопитен случай от края на XIV век, а резултатът е книга, която успя да привлече вниманието на Холивуд

Изнасилване и последния рицарски дуел в Европа - 1
Илюстрация: Сиела

През 1386 г., няколко дни след Коледа, огромна тълпа се събира в парижки манастир, за да наблюдава как двама мъже се бият до смърт. Те трябва да докажат чия кауза е справедлива в очите на Бог. Драматичната история по истински случай за рицар, оръженосец и дама, се развива по време на унищожителната Стогодишна война между Англия и Франция, когато вражески войски плячкосват френските земи, лудост в обзела френския съд, схизма разделя църквата, мюсюлмански армии застрашават християнството, а бунтове, предателства и чума излагат животите на всички на произвола на съдбата.

В центъра на историята е Жан дьо Каруж, нормански рицар, тъкмо завърнал се от битка в Шотландия, който научава, че съпругата му Маргьорит обвинява оръженосеца Жак Льо Гри, стария приятел на съпруга ѝ и негов колега придворен, че я е изнасилил жестоко. Рицарят завежда жалба пред още ненавършилия пълнолетие крал Шарл VI, върховния съдия на Франция. На фона на гръмогласните твърдения на Льо Гри, че е невинен и съмненията в обвиненията на вече бременната Маргьорит (както и за това кой е баща на детето ѝ), изпадналият в задънена улица съд постановява „съдебен дуел“, заради който и нейната съдба виси на косъм. Ако нейният съпруг и защитник загуби дуела, тя ще бъде осъдена на смърт за лъжовно обвинение.

Каруж и Льо Гри, бронирани от главата до петите, в крайна сметка се срещат на оградено със стени бойно поле в Париж пред множество зрители, включително краля и редица благородници от неговите владения. Следва свирепа битка, в която и двамата бойци се изправят пред потенциално фатална развръзка. Изпълненият с насилие и трагедия епизод бил всеизвестен навремето заради характера на предполагаемото престъпление, съдебната безизходица, която предизвиква и последвалия съдебен дуел – варварска и съмнителна традиция, която скоро след това бива прекратена като практика в Европа.

Изнасилване и последния рицарски дуел в Европа
Илюстрация: Сиела

Базирана на подробни проучвания в Нормандия и Париж, „Последният дуел“ на Ерик Джагър пресъздава цветиста и бурна епоха, както и три незабравими образа, впримчени във фатален триъгълник от престъпление, скандал и отмъщение. Книгата поражда силни емоции чрез човешката си драма, грабва вниманието с детективския си сюжет и поглъща читателя с напрегната си историческа интрига, което неизбежно доведе и да амбициозна екранизация – режисьорът Ридли Скот реши да адаптира творбата на Джагър за големия екран с участието на Мат Деймън, Бен Афлек и Адам Драйвър.

Премиерата на филма е предвидена за края на следващата година, а книгата ще излезе на български език в края на август.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 1 Отговор
    `баф мааму, не може да бъде...Шъ знаиш, шокиран съм брато!
  • 2 Asdfg

    14 3 Отговор
    Бах ти ТЪПНЯТА!
  • 3 РЕАЛИСТ

    38 6 Отговор
    Добра идея. Да излязат Бойко и Радев на двубой. Залагам на Радев. Ще размаже свинята от Банкя и край с протестите. България ще бъде свободна държава отново. Край на тиранията.

    Коментиран от #5

  • 4 Алфа Вълкът

    8 3 Отговор
    Рекох, че победителя изнасилва победения, щот така е правилно. Попитайте Бета Вълкът, той ще ви разкаже защо е бета.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Герб На върха Винаги

    7 13 Отговор
    Спорът е за дама .....не вярвам Бойко да се върже за някоя от Радевите ,а Радев няма кинти за Бойковите
  • 7 Поучителна история

    8 5 Отговор
    За живота на ранните християнопримати...
  • 8 2351

    14 1 Отговор
    Варварски обичаи! Защо да се бият до смърт, докато двамцата могат да избягат някъде и да заживеят като родител1 и родител2?
  • 9 Интересно защо

    18 2 Отговор
    Никой не е повярвал че Маргьорит е заченала непорочно, нещо в което днес вярват над милиард разумни уж люде
  • 10 И кой е победил

    10 0 Отговор
    Рогоносеца или мъжкаря
  • 11 Не е актуално

    10 1 Отговор
    В древните времена мъжете са се биели за жени. Сега за да има интерес трябва малко да се актуализира. Направете го, че се бият за мъж или поне за джендър
  • 12 Сега номерът е друг

    14 0 Отговор
    След 30 години се сещат, че са изнасилени и търсят кинти.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ххх

    6 1 Отговор
    Ами поне да бяхте написали как е завършил дуелът между двамата. А иначе Ридли Скот май беше режисьор и на "Небесно царство". И макар във филма да имаше 30 - 40 процента художествени измислици и разминаване с действителните исторически събития, филмът определено ми хареса. Така че, вероятно е и новият му филм да е качествен.
  • 15 Бачо Киро

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Алфа Вълкът":

    Бъркаш. Всеки си носи оръжията. Бойко ще трябва да е или с голи ръце, или да си вземе арабската сабя. Радев ще трябва да е с МиГ 29.
  • 16 Иван

    5 3 Отговор
    А в тези години и последните останки от българската държава са престанали да съществуват и когато западните цивилизации са навлизал ив ерата на Ренесанса, нашите предци са били по владението на варварска империя. Нищо чудно че в днешните дни ситуацията е такава каквато е.

    Коментиран от #17

  • 17 Ерата на ренесанса

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Иван":

    Докато диваците на запад са откривали този ренесанс и са се избивали взаимно в религиозни войни, изгаряли са хора на клади само защото са били инакомислещи и са твърдяли истини които са били неудобни, измирали са от чума поради изостаналостта си, то българите са получили този ренесанс наготово в продължение на 5 века и са си живеели като бекове под опеката на най-развитата и цивилизована империя за времето си.