Last news in Fakti

10 Октомври, 2012 12:32 1 572 0

Излезе от печат книга за Свиленград

  • свиленград-
  • книга

Книгата е издадена с финансовата подкрепа на общината

Излезе от печат книга за Свиленград - 1
Снимка: Община Свиленград

Излезе от печат книгата „Градът на коприната. История на Свиленград 1912-1944 г.” Тя бе представена на публиката като част от празничните прояви за 100-годишнината от Балканската война и освобождението на Свиленград.

Автори са историците д-р Красимира Узунова, Жечка Тодорова и Стефан Каймаков. Книгата бе написана и отпечатана с финансовата подкрепа на Община Свиленград.

Историческият труд изследва неизучения досега период от освобождението през 1912 г. до 1944 г. До този момент се разчиташе единствено на книгата на Анастас и Спас Разбойникови, проследяваща  местните събития до 1913 г., на отделни статии и документални публикации.

В новата книга на 450 страници и с много автентични снимки е представен 32-годишният период на бурно обществено-политическо и стопанско развитие на Свиленград. Описано е освобождаването на града през  Балканската война, трагичните събития и опожаряване му през 1913 г., посрещането и настаняването на хилядите бежанци след войните. Много подробно е разгледано копринарството като най-важният поминък на свиленградчани, с който градът е уникален в България и прочут в Европа и Азия. В отделни глави са предадени динамичните процеси в стопанския развой на града и неговият просветен и духовен живот. Изнесени са данни за най-активните фамилии, допринесли за икономическото раздвижване на региона.

Най-голямо място е отделено на градския обществен и политически живот и дейността на общинската управа. За фактологическа база са ползвани протоколите от решенията на различните общински съвети, които са предадени почти дословно в книгата. Според основния автор и съставител д-р Красимира Узунова историята на един град, това е историята на неговата управа и решенията, които тя взима и проблемите, които решава, оказват най-голямо влияние за развитието му.

Книгата „Градът на коприната. История на Свиленград 1912-1944 г.” може да се намери в Общинска библиотека - Свиленград, а съвсем скоро ще може да се закупува в Общинския исторически музей.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА