Last news in Fakti

8 Ноември, 2012 19:59 2 044 0

Уникални монети на Кирил Рашков - част от изложба

  • кирил рашков-
  • монети-
  • монети-
  • уникални-
  • изложба

Уникалните монети на Кирил Рашков, открити при акция на полицията в дома му, вече са част от изложба. Експозицията е съвместна - на Археологическия музей и на полицията, и е под наслов "Спасеното културно наследство в Пловдивска област".

Колекцията от над 30 сребърни монети на именития затворник е сред най-ценният експонат в откритата изложба, предаде bTV.

„Това е една колективна находка от монети, сечени в Атина през V век преди Христа, чиято нумизматична стойност достига до 60-70 000 евро според аукционните среди. Той ги е подготвял за трафик в чужбина може би. След като някои от тях даже на са почиствани, според мен са придобити преди откриването им от полицията, в надалечен период и са подготвяни за продажба - дали в България или в чужбина”, коментира Костадин Кисьов.

При обиска в дома на Кирил Рашков са открити още 50 бронзови монети от времето на Филип Втори Македонски.

В изложбата са показани 1 200 експоната, иззети от иманярите през последните четири години. Половината от тях обаче са фалшификати.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА