Last news in Fakti

19 Ноември, 2020 16:26 2 919 6

Продадоха за рекордна сума картина на ученик на Леонардо да Винчи

  • салай-
  • леонардо да винчи-
  • картина-
  • продадена-
  • търг-
  • джан джакомо капроти

Известни са малко картини на Салай, като повечето са в частни колекции

"Каещата се Мария Магдалена", рядка картина, дело на Салай, един от най-близките съратници на ренесансовия гений Леонардо да Винчи, беше продадена на търг в Париж за 1,745 милиона евро.

Аукционът беше организиран от тръжната къща "Аркюриал" и наддаванията протекоха много динамично. Лотът получи първоначална оценка между 100 и 150 хиляди евро. Търгът се проведе при закрити врати заради пандемията.

Платното е едно от малкото, които са официално признати като творби на Салай. То е силно повлияно от техниката на Леонардо най-вече при изобразяването на ръцете и лицето. Засега са известни едва четири или пет картини, нарисувани от Салай, една от които е "Христос Спасител", изложена в Амброзианската пинакотека в Милано. Останалите са притежания на частни колекции.

Джан Джакомо Капроти, познат още и като Салай /1480-1524/, е известен като най-близкият приятел на ренесансовия гений Леонардо да Винчи. Той е бил негов ученик, помощник в ателието, модел, ковчежник и любовник. Леонардо го кръстил Салай, синоним на "малък дявол", заради глупостите, които вършел, заради лъжите и малките му кражби.

"Тази картина излиза буквално от мрака", коментира пред агенцията експертът Ерик Тюркен. Тя е била закупена за скромна сума от собственика ѝ и едва наскоро било установено, че е била дело на Салай. Платното е с размери 65 на 50 сантиметра и на него Мария Магдалена е изобразена на черен фон с поглед, насочен към небето. На картината са открити пръстови отпечатъци - художникът е положил палеца си върху прясната боя, нещо характерно за почерка на Леонардо и на Салай.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    1 1 Отговор
    Стига с тия "гръмки" новини,убеден съм че в Немция,Франция или Италия нямат представа кой е Владимир Димитров-Майстора.

    Коментиран от #2

  • 2 ПКП

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Може и да си прав, но във всички случаи знаят, кой е великия скулптор Вежди Рашидов....хахахахаха.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 каба метко

    0 0 Отговор
    я съм най големият художник,и не си показвам картинките,защото ще забогатея но не искам да съм богат,хубаво ми е в ателието с биронка в ръка и с сол и домашен хлебец.това ми стига
  • 5 До 1

    0 0 Отговор
    Не се насъсквайте срещу творбата на зрелия ренесанс. За ваше успокоение частни колекционери на Запад притежават картини на Майстора.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.