Last news in Fakti

16 Ноември, 2012 10:52 2 369 1

Първа балканска среща на турската поезия

  • балканска среща-
  • турска поезия-
  • кърджали
Първа балканска среща на турската поезия - 1
Текст и снимки: Гюнер ШЮКРИ

„Хайде нека се срещнем. Нека да опростим нещата. Да се обичаме и да бъдем обичани. Светът няма да остане на никой”. С тази мисъл на Юнус Емре, една от най-ярките и самобитни фигури в историята на турската литература валията на Одрин Хасан Дуруер откри вчера в Дома н културата в Кърджали Първата балканска среща на турската поезия.

В залата, която се оказа тясна, за да побере всички, дойдоха любители на перото от няколко поколения. Проявата се проведе под егидата и с подкрепата на областния управител на Одрин Хасан Дуруер. Организатор е Дружеството за турска култура и изкуство с председател Мюзеки Ахмед.

Поетичната среща бе уважена от генералния консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи и 40 членна делегация от Одрин, която бе на опознавателна визита в Кърджали. Тук бяха още омбудсманът Хакиф Емин, зам.-областният управител Есат Садък, кметове на общини.

На Първата балканска вечер на турската поезия участваха 15 даровити творци на перото от България, Турция, Косово, Гърция, Македония, Молдова. Най-младият от тях бе 17-годишната Джанан Юзер от Призрен, Косово, а най-възрастният 75-годишният Сабри Алагьоз от България. Нашите бяха представени още от Дурхан Али, Байрам Кушку, Хабибе Ахмедова, Хасан Сюлейман и Ресмие Мюмюн.

Областният управител на Одрин Хасан Дуруер заяви, че обича поезията и се чувства щастлив да открие тук в сърцето на Източните Родопи културната инициатива. Той подчерта, че корените на турската литература са създадени от балкански поети и писатели.  „Сега в Турция мнозинството от поетите са с балкански произход. Надявам се тази среща да се превърне в традиция”, заяви Дуруер и допълни, че отсека нататък Одрин ще бъде по-близо до Кърджали, Арда и Марица ще сплотят още повече отношенията си. Турският държавен дипломат подчерта още, че съвместните културни връзки ще продължат всеки месец с организиране на вечери в областта на литературата и изкуството, театрални постановки, конференции. А от началото на следващата година ще започне издаването на месечно литературно списание на балканските поети.

Генералният консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи сподели, че с поезията през вековете турската нация е преживяла и радостни и тъжни моменти и уточни, че самият той аматьорски се занимава с поезия. Турският дипломат прочете любимото си стихотворение „Когато мислех за баща си” от първата му книга „Поезия в четири града”, издадена през 2008 г. и написана в четири различни града – Анкара, Истанбул, Москва и Лондон.

Кметът инж. Хасан Азис заяви, че Кърджали е стратегическо място не само в България, но и в Европа  и на Балканския полуостров. Ние сме изключително толерантни хора, винаги сме били град на толерантността, каза инж. Азис. Той изказа сърдечните си благодарности към организаторите на поетичната среща.

Зам.-областният управител Есат Садък прочете поздравителен адрес от името на областния управител Иванка Таушанова. „Казват, че хората на словото са най-добрите дипломати. Нека им се доверим, защото те държат ключа към познанието и могат да разрешат всеки конфликт със силата на думите. Пожелавам на организаторите да превърнат тази проява в значимо културно събитие, което да възпитава добросъседство и уважение към традициите, взаимност и разбирателство”, се казва в него.

По повод поетичната среща организаторите получиха цветя от Областния управител Иванка Таушанова, омбудсмана Хакиф Емин, Общинския съвет на ДПС и БСП, кметовете на Кърджали и Черноочене, Общинския съвет в Кърджали, турските общини Люлебургаз, Ахметбей и Евренсекиз, Федерацията на балканските турци в Одрин, вестник „Кърджали хабер” и др.

Поздравления към творците и публиката отправиха Ансамбъла за турски песни и танци „Кърджали” към читалище „Юмер Лютфи” и ансамбъла за  турски народни песни към женско сдружение „Букет” в Кърджали.

Държавни и частни телевизионни канали от южната ни съседка снимаха поетичната вечер.

Второто издание на Балканската среща на турската поезия ще се проведе през октомври 2013 г. в Молдова.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 optimista

    0 0 Отговор
    няма лошо ама все пак тука все още е България не турция даси ходат в турция да си прават сбирки