Last news in Fakti

25 Ноември, 2012 18:19 5 812 0

Кои са създателите на съкровището от Свещари?

  • свещари-
  • съкровище
Кои са създателите на съкровището от Свещари? - 1
Снимка: БГНЕС

В началото на ноември беше открито уникалното тракийско съкровище край Свещари. Намери го екипът на археоложката проф. Диана Гергова. Всъщност учените достигнаха до съкровището благодарение на една змия, която изпълзя от кухина в Омуртаговата могила, разказва Нова телевизия.

Уникалните бижута, тежащи над килограм и половина, са били предназначени за най-славния владетел на Гетското царство – Котела, твърди  проф. Диана Гергова. Предполага се, че именно тялото на Котела е положено в центъра могилата, където беше намерено сандъчето със златните предмети.

По всяка вероятност те са били дар за великата богиня майка и към Аполон, в които са вярвали гетите. За това тракийско племе се знае малко. Населявали са Североизточна България, Румъния и част от Северното Причерноморие. Край Свещари е била столицата им Хелис.

Гетите са вярвали в безсмъртието на душата. Затова, подобно на египетските пирамиди, могилите край Свещари са построени като отражения на съзвездията Голямото куче и Орион. Освен това са били и вегетарианци.

Още по-интересни са и култовите им практики, в които тракийските жреци са използвали наркотици. За това свидетелства уникален съд от Вълчитрънското съкровище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА