Last news in Fakti

5 Декември, 2012 12:21 2 345 0

Валери Милев снима първия български зомби филм

  • първия български зомби филм-
  • валери милев-
  • "код червено"

Експлозии, подпалени коли, каскади, престрелки и зомбита белязаха първия етап от снимките на българския игрален филм  „Код: Червено“ (Code: Red), които завършиха тези дни край София.

Това е първият български филм в жанра „зомби“. Действието започва през Втората световна война по време на битката за Сталинград, където Сталин експериментира с ново биологическо оръжие. Резултатите са ужасяващи и за да прикрие следите, цялата зона на експеримента е изпепелена с напалм. Само един германски войник оцелява, но е затворен в психиатрична клиника. Неговите записки попадат на агенти от ЦРУ, които дълго време проверяват вероятността такова оръжие да съществува. Десетилетия по-късно в България е регистриран случай в секретно поделение, който доказва наличието на подобно оръжие. ЦРУ изпращат в България свой агент (Пол Лоугън), който да разследва инцидента. В секретното поделение той попада на конспирация и е на път да разреши случая, когато базата е взривена и е обявен код: червено. Кошмарът от Сталинград е на път да се повтори.

Сценарист и режисьор на филма е Валери Милев. Идеята му хрумва, когато преди години край София експлодира поделението в Челопечене. Въпросът, който Милев си задава в този миг, е: Ами какво би се случило, ако в това поделение има химическо оръжие? Какво би се случило с един град, ако хората не знаят как да реагират.

Страхът се превръща в творчество и Валери Милев превръща хипотезата в зомби  филм. Историческата част от филма бе заснета преди повече от две години и можете да видите трейлъра ето тук: www.indifilms.eu
Продуценти на „Код: Червено“ са Константин Боров и Башар Рахал. Това е изцяло българска продукция, в смисъла на криейтив и производство.  Филмът, макар и амбициозен като проект, е изцяло търговски. Той не цели само българската аудитория и не разчита на държавно субсидиране и помощ (за съжаление).

За екипа.
Автор на сценария и режисьор е Валери Милев. Зад гърба си има заснети два игрални филма: „Re:Kill” (http://www.imdb.com/title/tt1612319/HYPERLINK "http://www.imdb.com/title/tt1612319/)q" ), чиято премиера е обявена за декември 2012 г., вторият е новият филм със световноизвестния актьор и продуцент Жан-Клод Ван Дам, който е на етап постпродукция. 

Останалата част от екипа е познат на зрителите със задкулисната си работа в почти всички холивудски продукции, снимани у нас. Част от каскадьорския екип дори се завръща по-рано в България от снимките на суперпродукцията с Брад Пит World War Z.

Може би ще видите в трейлъра, че всичко, което искаме да постигнем е много, много повече от средните за света стандарти.

Актьорите
В главните роли ще участват актьори от Холивуд:
Главна мъжка роля е Пол Лоугън http://www.imdb.com/name/nm0517638/
Главна женска роля е Манал Фетури http://www.spotlight.com/interactive/cv/736090824498
Поддържаща женска роля (детска) – Мая Нейлър http://www.imdb.com/name/nm4166623/

Директор на продукцията е Янко Ушатов, а директор на фотографията е Емил Топузов, който има зад гърба си на 30 игрални филма като главен оператор.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА