Last news in Fakti

11 Декември, 2012 19:04 2 387 0

Журналистка с 3 деца спечели конкурса за пиеса на Театър "София"

  • театър "софия"-
  • конкурс-
  • пиеса-
  • спектакъл

Журналистката Оля Стоянова спечели второто издание на конкурса за съвременна българска пиеса, обявен от Театър „София“, с творбата си „Покана за вечеря“. В нея, според думите на авторката, няколко близки хора се събират, за да направят, всеки през своята житейска призма и с неизбежното спасително чувство за хумор, по-поносима една раздяла.

Оля е млада, но вече има няколко издадени книги, три деца и – колкото и странно да звучи! – дори време за писане на пиеси. Всъщност с драматургия тя се занимава съвсем отскоро, а „Покана за вечеря“ е създадена едва за два дни, докато талантливата млада дама е била принудително в болница с един от малчуганите си.

В портфолиото на Театър „София“ влизат още няколко пиеси, които журито начело с директора Ириней Константинов, е харесало: „Без вълнения“ от Ружа Лазарова, „Смърт с кисело зеле“ от Юлия Каракашева и Никола Статков, „Човек в коридора“ от Деляна Манева, „Обикновени разговори“ от Илиян Николов, „Облаче“ от Александрина Делова. При съгласие на авторите, а всички с изключение на един вече са го дали, театърът ще ги издаде в сборник, който ще се разпространява безплатно в театралните институти и библиотеките.

„Все повече намирам смисъл в този конкурс, тъй като чрез него разбирам настроенията на онези, които най-тънко улавят обществените промените“ - призна Ириней Константинов. Според известния режисьор Николай Поляков, член на журито, общинският театър вече отглежда свой кръг от автори, с които да работи, а това е особено важно, защото истинското раждане на пиесата е на сцената.

От името на журито, което тази година трябваше да изчете 71 участващи в състезанието текста, театроведът проф. Камелия Николова обобщи тенденциите, доловени в новата реколта пиеси. А те според нея са три: повечето са добре написани, преобладаващо камерни и най-вече съсредоточени върху междуличностните отношения – вгледани в собствените преживявания при сблъсъка със средата. Оня изключителен размах на фантазията, който да провокира театралната практика, обаче все още сякаш липсва. Оскъдно е и жанровото разнообразие – например документалният театър, който е мощна световна тенденция, при нас засега отсъства.

Театър „София“ има специално отношение към духа на словото, тъй като през него са минали и оставили следа някои от най-големите ни майстори в драматургията, напомни театроведът Богдана Костуркова. Сред тях са Иван Радоев, Кольо Георгиев, Стефан Цанев... Спектакълът по пиесата, спечелила преди 2 години първото издание на конкурса - „Гъдулката гори“ от Райко Байчев, наскоро гостува с успех в Англия. А подгласниците Иван Димитров и Петър Денчев намериха достойна реализация в други театри. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА