3 Февруари, 2021 15:37 1 840 3

Анджелина Джоли продава на търг картина на Чърчил

  • анджелина джоли-
  • уинстън чърчил-
  • картина-
  • на търг-
  • актриса

Пейзажът е бил подарен от Чърчил на президента на САЩ Рузвелт

Анджелина Джоли продава на търг картина на Чърчил - 1
Снимка: shutterstock

Картина на бившия британски премиер Уинстън Чърчил, която е едновременно част от политическата и холивудската история, отива на търг, предаде Асошиейтед прес.

Аукционната къща "Кристис" съобщи, че мароканският пейзаж "Минарето на джамията Кутубия", дело на британския държавник, се предлага на търг от американската актриса Анджелина Джоли следващия месец. Първоначалната оценка на творбата варира между 2,1 и 3,4 милиона долара.

Пейзажът е бил подарен от Чърчил на президента на САЩ Рузвелт.

На платното е изобразена внушителната джамия от 12 век в град Маракеш, като на фона се виждат Атласките планини. Това е единственото платно, нарисувано от британския лидер по време на Втората световна война. То е било сътворено след конференцията в Казабланка, когато Чърчил и Рузвелт се договарят да нанесат поражение на нацистка Германия. Тогава двамата държавници посещават и Маракеш, като Чърчил запознава американския президент с красотите на града. Британецът му подарява картината с джамията за спомен.

Впоследствие тя е продадена от сина на Рузвелт след кончината на президента. Картината преминава през ръцете на няколко собственици, докато през 2011 я купуват Брад Пит и Анджелина Джоли. Звездната двойка се раздели през 2016 г., а разводът им бе обявен през 2019 г. Платното ще бъде предложено на търг от Джоли на 1 март в Лондон в рамките на аукциона на "Кристис" за съвременно британско изкуство.

Картината може да постави рекорд за творба на Чърчил. Досега най-скъпо продадената му работа намери купувач за 1,8 милиона британски лири.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2121

    2 1 Отговор
    Много слаба артистка.Джендър.Брат Пит въпреки недостатъците се направи няколко добри роли.

    Коментиран от #2

  • 2 Мазен манаf

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "2121":

    Не се казва артист, а актьор! Актьор идва от acting. Artist, от art, е човек на изкуството, може да е художник, скулптор и т.н.
    Иначе си прав!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.