Last news in Fakti

14 Декември, 2012 08:40 1 742 0

Ортодоксална музика и Андрю Лойд Уебър с хор "Гаудеамус" по БНР

  • хор-
  • бнр-
  • концерт
Ортодоксална музика и Андрю Лойд Уебър с хор "Гаудеамус" по БНР - 1
Хор "Гаудеамус"

Академичният хор "Гаудеамус" гостува в Първо студио на Българското национално радио днес в 19 часа. Съставът на  Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, ще изнесе концерт,  който е част от серията празнични музикални събития, организирани от БНР, по повод предстоящите коледни празници. Проявата на формацията е в навечерието на получаването на престижната награда на Фондация „Петя Павлович“ и на Сдружението на младежките хорове.

„Програмата на концерта в БНР  е изградена от ортодоксална и светска музика. На финала ще прозвучи тропар, посветен на Рождество Христово, с което артистите  ще пожелаят щастливи празници на своята публика“, обясни диригентът Весела Гелева. Певците от академичния хор ще представят творби на Петър Динев, Сергей Фьодоров, Владимир Файнер, Дмитрий Бортнянски, Габриел Форе, Хорхе Ернандес, Андрю Лойд Уебър, Пламен Арабов, Ерик Уитакър. Концертът ще бъде излъчван директно в ефира на петъчната музикална вечер на програма „Христо Ботев“ на БНР.

„Средната възраст на хористите е 20 години, като във формацията пеят студенти не само от Музикалната академия – Пловдив, но и от други ВУЗ-ове.  Името на състава бе инспирирано от химна на студентите „Gaudeamus igitur“ – „Да се веселим, докато сме млади“, разкрива Весела Гелева. „През  това лято, спечелихме почетното второ място на Международния хоров фестивала в Охрид. Ежегодно представителна част  на хора гостува във Франция, където  участват в музикални специализации и концертни прояви, представящи съвременна френска музика и опера“. 

Художественият  ръководител на "Гаудеамус"  -  доцент Весела Гелева, е преподавател по хорово дирижиране в  АМТИИ – Пловдив. По думите й, хоровото изкуство преживява своя ренесанс. Весела Гелева признава, че въпреки намаления прием за специалността, все още прииждат доста млади хора, които  вярват в силата и потенциала на професията. 

„С концерта си бихме искали да отправим посланието повече хора да запазят обичта и топлотата си към изкуството, като останат вярна публика на любимите си артисти!“, пожелава Весела Гелева.

Младежки камерен хор "Гаудеамус" е създаден в Пловдив през ноември 2006 г. За своите шест години творчески път е осъществил много концерти с ортодоксална и кантатно-ораториална музика. Носител е на диплом и отличие за високи художествено-творчески постижения в изпълнението на ортодоксална музика на шестото и седмото издание на  Международния фестивал за православна музика "Достойно есть" – Поморие (2009, 2010). Зад граница певците от състава са участвали в музикални форуми, посветени на хоровата музика в САЩ и Франция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА