Last news in Fakti

9 Февруари, 2021 05:44 3 252 19

9 февруари 1881 г. Умира Достоевски

  • достоевски-
  • русия-
  • писател

Там ни прочетоха смъртна присъда на всички, дадоха ни кръста да го целунем, прекършиха шпагите над главите ни и ни докараха с предсмъртната бяла риза

9 февруари 1881 г. Умира Достоевски - 1

На 9 февруари 1881 г. в Санкт Петербург умира Фьодор Достоевски.

Той е погребан в Тихвинското гробище близо до Александро-Невската лавра. Не е известен броят на хората, отишли да изпратят великия писател в последния му път, но според някои източници скърбящите били повече от 50 000. На надгробния му камък е гравиран цитат от Евангелие от Йоан 12:24:

„Истина, истина ви казвам: ако житното зърно, паднало в земята, не умре, остава си само; ако ли умре, принася много плод.“

Фьодор Достоевски е един от най-великите романисти от Златния век на руската литература и една от най-влиятелните личности на 19-ти век. Известен с талантливото си повествование и с дълбоките си проникновени мисли, той е считан от много хора за духовен водач и учител.

Като един от най-значимите изследователи на човешката психика в литературата, Достоевски вярвал в безкрайната сила на човешката душа, винаги тържествуваща над насилието и собственото ѝ падение. „Хората, хората – те са най-важното. Те са по-ценни от парите".

Големият руски класик заема почетно място и в съкровищницата на световната литература, а неговият роман „Братя Карамазови" е сред стоте най-велики книги на всички времена.

На 22 декември 1849 г. в последния момент е отменена екзекуцията на руския писател Фьодор Достоевски. До този момент той е прекарал осем месеца като следствен в Петропавловската крепост по обвинение за действия срещу държавата.

Екзекуцията е насрочена за 22 декември на Семьоновския площад. Според резолюция на император Николай I той е осъден като „държавен престъпник”. В последния момент обаче екзекуцията е заменена с -годишна каторга и заточение в Сибир, лишаване от всякакви права и разжалване в най-нисък военен чин-редник.

Самият Достоевски пише в писмо до брат си: „Там ни прочетоха смъртна присъда на всички, дадоха ни кръста да го целунем, прекършиха шпагите над главите ни и ни докараха с предсмъртната бяла риза. После изправиха трима до стълба за изпълнение на присъдата. Бях шести поред, извикаха ни по трима, следователно трябваше да съм във втората тройка и ми оставаше да живея не повече от минута... Накрая барабаните удариха отбой, върнаха обратно вързаните за стълбовете и ни прочетоха, че Негово Императорско Величество ни дарява живота. После се прочетоха истинските присъди”.

През 1854 г. Достоевски вече е свободен и пратен да служи като редник в Седми сибирски батальон. Три години по-късно получава право да публикува отново. Чак през 1875 г. от него е снет и полицейският надзор.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    16 22 Отговор
    Всички достойни руснаци са били избити, остават само двуграмовите нискочели амеби като вова и компания, както разбира се и родните полезни ид***и начело с Малинов, шаренкова, пикаещия във фонтана и резидета хвърчилков :)

    Коментиран от #5

  • 2 Четател

    26 4 Отговор
    Достоевски е бил един пророк,от ранга на Нострадамус.Той предсказал появата на банкянското чудо в романа "Идиот",и неиздадения "Пълен Идиот".
  • 3 Сутрешен блок

    1 2 Отговор
    Бате Венци, Тишката се е успал вземи пусни някоя публикация.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БАЙ Х@Й ‼

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    БОЙКО БОРИСОВ ::: „Както е казал Достоевски в „Братя Карамазови“: Неговата ли шуба бяха откраднали, или той беше откраднал шубата?! Имаше нещо за този човек. Ама не е едно и също това“. / ‼/ Няма значение , че нито е в "Братя Карамазови" нито е от Достоевски! /
  • 6 БАЙ Х@Й ‼

    11 0 Отговор
    Явно Баце смело цитира руските класици , като че ли ги е чел, без да знае дори кой за какво е писал ‼ Вероятно и "Винету" не е прочел, а само е гледал филма между две мачлета‼

    Коментиран от #7, #9, #18

  • 7 Убразован

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Тва ясно е моът.Нищо ново не каза.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 РЕАЛИСТ

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Така е, но жалкото е , че никой не го опонира и дори Бареков се възхити" Да чуя политик , да цитира Достоевски". Така са хвалили навремето и идиотщините на другия невменяем- Калигула.
  • 10 Алфа Вълкът

    1 12 Отговор
    Пак ли с този педофил, дегенерат, наркоман и масон ни занимавате? Имали въобще един нормален писател?
  • 11 Достоевски

    2 5 Отговор
    изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя,’ плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия — и ще се бием за вярата на поробените! „Как смеят!” — кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!…”

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Чел ли си го

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Достоевски":

    Това какво означава?
  • 13 Филолог

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Достоевски":

    Ако познаваше добре Достоевски, щеше да знаеш, че единственото, което е писал за руското-турската освободителна война е едно отворено писмо, в донякъде се изявява и като пророк, защото като всеки голям мислител е познавал дребната душица на роба, който никога не може да бъде свободен, защото като го освободят от роб, веднага става лакей. Та основното, в това писмо като идея е следното: Този народ, който сега отивате да освободите, утре ще ви мрази за това.

    Коментиран от #14

  • 14 Чел ли си го

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Филолог":

    Не е точно така, наистина е пророкувал, но най-вече за "неблагодарността".
    Достоевски: “…Русия никога досега не е имала и няма да има такива ненавистници, завистници, клеветници и даже явни врагове, каквито ще станат всички тези славянски племена веднага след като Русия ги освободи и Европа се съгласи да ги признае за освободени!…И нека никой да не ми възразява, да не оспорва, да не ми крещи, че преувеличавам и че ненавиждам славяните. Напротив, аз много обичам славяните, но… знам, че всичко ще се сбъдне точно така, както го казвам и не поради уж долния, неблагодарния характер на славяните, съвсем не е там причината - в този смисъл характерът им е като на всички останали - а именно, защото на този свят такива неща иначе не могат да стават… Изобщо не трябва да искаме от славяните благодарност… Те непременно ще започнат с това, че вътрешно, ако не открито и гласно, ще обявят пред себе си и ще се убеждават, че не само не дължат на Русия и най-малката благодарност, а напротив, при сключването на мира с намесата на европейския концерт едва са се спасили от властолюбието на Русия…”

    Коментиран от #15

  • 15 No Exit

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Чел ли си го":

    Много точно и вярно казано. Но Достоевски е много по-дълбок от политиката и етноса. Не е за всеки, особено тук. Великият инквизитор от Братя Карамазови е добро място да се започне Достоевски.
  • 16 А мен ме удивлява

    3 0 Отговор
    силата на духа у този човек. В каторгата има нелека компания, а за утеха Библията. У него настъпва прелом и няма и следа от либералните идеи. Достоевски за разлика от Тургенев не се оставя да бъде прелъстен блясъка на Европа. Вижда Бога в руския народ, а фразата на Шатов за флиртуващите либерали дворяни е незабравима: ”Книжни хора, защото имат лакейско поведение.”
  • 17 Роза

    2 0 Отговор
    Силата на Достоевски е в гениалното му творчество.Като човек си е имал доста странности,като повечето надарени хора.Боледувал е от епилепсия и е бил запален комарджия.Но това,което е правил през живота си,е забравено от потомството.Само гениалното му творчество остава в съкровищницата на световната култура,защото само изкуството е безсмъртно и вечно!
  • 18 Псевдоним

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Наскоро ми попадна информация, че Карл Май е бил забранен в България дълго време през соца, което поставя под огромно съмнение прочита на "Винету".
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.