18 Декември, 2012 16:12 1 917 0

Калата - чудовищно талантлив, титаничен актьор

  • калата-
  • чудовищно талантлив-
  • титаничен актьор-
  • георги калоянчев
Калата - чудовищно талантлив, титаничен актьор - 1
Снимка: БГНЕС

Драматургът на Сатиричния театър Никола Вандов определи пред Факти.бг. покойния вече Георги  Калоянчев като „Чудовищно талантлив, титаничен актьор” .
През цялото време аз съм имал за него усещането за вроден талант.  Дори без школовка това, което той правеше на сцена, е даденост на генетично ниво, толкова бе талантлив, каза Вандов. Той изрази съмнение дали самият Калоянчев си е давал сметка колко талантлив е бил. Според него на това ниво актьори България е имала само няколко - Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Наум Шопов и Калоянчев. Той бе локомотивът на Сатиричния театър, припомни Вандов. „Благодарение на него Сатиричният театър се превърна в институцията, каквато е бил през годините. На него му бе много тъжно напоследък , че не можеше да играе на сцената, а насладата в живота му бе точно това - да е на сцена".


„Съсипана съм, защото бяхме лично свързани професионално от самото начало в артистичната си кариера”, заяви за Факти.бг Татяна Лолова по повод кончината на великия български актьор Георги Калоянчев. 
Той е най-хубавото нещо, което сме имали в изкуството. Това е изключително тежка загуба за България.

 Журналистът Иво Христов си припомни, че навремето, когато Георги Калоянчев е  бил гост в сутрешния блок на Нова телевизия, той  дошъл  в студиото преди журналистите, още в ранни зори.

Беше прочел вестниците и дори донесъл по един стол на всеки от операторите, за да не хванат разширени вени. Беше се поинтересувал кои хора ще разговарят с него, а ние бяхме пълни анонимки, спомня си Иво Христов. 

"Изключителен професионалист и смирен човек. Разказа как един режисьор поставял арт-спектакъл и на въпроса му "как зрителите ще ни виждат при това осветление", режисьорът отвърнал "зрителят няма значение". Калата възроптал: "Не си прав, зрителят е всичко...." Просто обичаше зрителите...., заключава Иво Христов.

 

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изпрати съболезнователен адрес по повод кончината на големия български актьор Георги Калоянчев, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

В писмото до семейството и близките тя изразява своите и на депутатите в 41-то Народно събрание най-искрени съболезнования и съчувствие. "Отиде си един от най-талантливите ни артисти – непреходен символ на цяла епоха в съвременния български театър и кино. Георги Калоянчев посвети целия си живот на изкуството, вложи в него целия си талант, артистична мощ, мъдрост и обаяние", пише в съболезнователния адрес председателят на българския парламент.
"Георги Калоянчев изгради завладяващи образи както на сцената, така и в знакови за филмовата ни история екранни произведения, за които получи топлото признание и обич на публиката. Съприкосновението с неговия талант беше истински празник. Ненадминатите му артистични превъплъщения ще останат сред най-високите достижения в развитието на българското театрално и филмово изкуство", се казва още в съболезнователното писмо.

"Отиде си един от най-талантливите ни артисти - непреходен символ на цяла епоха в съвременния български театър и кино. Георги Калоянчев посвети целия си живот на изкуството, вложи в него целия си талант, артистична мощ, мъдрост и обаяние", пише в съболезнователния си адрес Цецка Цачева, председател на Народното събрание.

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователен адрес до близките на Георги Калоянчев, съобщиха от правителствената информационна служба.

„С прискърбие научих, че ни напусна големият актьор Георги Калоянчев. Споделям покрусата ви в този най-тъжен ден и  знам, че няма думи, достатъчни да изразят мъката от тежката загубата“, пише в писмото си до близките министър-председателят.

„Изиграл едни от най-запомнящите се роли на сцената, в живота Калата остана себе си до края. Велик актьор, истински приятел и достоен човек, той винаги успяваше да докосне дълбоко публиката и събеседниците си,  като изпълваше с емоция всяка своя дума и жест”, се казва още в съболезнователния адрес.

Според премиера Борисов Георги Калоянчев даде огромен принос за развитието на българската култура и остави трайна следа след себе си.

„Вярвам, че неговият образ ще продължи да живее сред нас“, пише още в писмото.

Министърът на културата Вежди Рашидов изпрати днес съболезнователен адрес до семейството и близките на големия и много обичан български актьор Георги Калоянчев, съобщиха от МК.

"Безкрайно тъгувам заедно с Вас от загубата на обичания от всички нас неповторим, уникален български талант Георги Калоянчев. Голямото сърце на един истински и целеустремен театрален гений, който караше хората около себе си да стават по-искрени и по-добри, престана да бие. Калата, както по-близките, но и всичките му почитатели, го знаехме, имаше силно гражданско чувство и ярка лична позиция.
Той бе единственият владетел на Сатирата, който изкара повече от половин век в едноименния театър, чиито съосновател бе. За тези над 50 години популярността му растеше и растеше и само една Стоянка Мутафова съумяваше да тича с неговото темпо. Благодарение на таланта си Калата превръщаше дните от живота в необикновени мигове – понякога тъжни, понякога – весели, но винаги пълни с любов и себераздаване.
Нямаше образ, който Калата да се захване да изгражда, без хъс и силно желание – затова и нямаше образ, който да излезе несполучлив. Георги Калоянчев остави след себе си изключителни роли в киното и в театъра. Публиката го обичаше не само защото я разсмиваше, но и защото му вярваше - изключителното му присъствие се дължеше на това, че без значение дали беше Бай Ганьо или герой на Радичков, той беше истински. Неговият живот бе театърът и киното, а този живот винаги продължава и далеч след финалните надписи и стихването на аплодисментите.
Вярвам, че и отвъд днешния ден неговият блестящ талант ще остане в паметта на публиката като осезаем спомен от букет възвишени мигове. Убеден съм, че Георги Калоянчев никога няма да слезе от сцената в сърцето на българския зрител така, както Сатиричният театър завинаги ще има своя Баща в лицето на обичания Кала. Дълбок поклон пред светлата му памет.", пише Вежди Рашидов.

"Отиде си един изключителен талант, човек с уникално чувство за хумор, любимец на поколения българи", се казва в съболезнователния адрес на кмета на София Йорданка Фандъкова. Загубата му е мъка не само за вас - неговите близки, но и за всички нас - неговите почитатели. Георги Калоянчев ще живее в сърцата ни с ярките, нестандартни и незабравими образи, които пресъздаде.Той даде толкова много за киното, театъра и развитието на столичната култура, че заслужено беше удостоен със званието "Почетен гражданин на София", отбелязва още в писмото си кметът Фандъкова.

"След кратко боледуване ни напусна гениалният български актьор Георги Калоянчев", казва се в некролога, издаден по тъжния повод от Сатиричния театър, с който Калата за десетилетия бе свързал кариерата си.  

"Няма българин, който да не е чувал за него. Няма българин, който да го е гледал и да не го обича. За повечето българи той е всичко онова, което хората разбират под актьор и театър. Той пълнеше сцената както малцина го умеят и я заливаше със смях – както никой друг. Играеше по-модерно от по-младите си колеги. В театъра и в киното той беше образец на съвременен актьор – сякаш знаеше как ще се играе след двайсет, трийсет години. И имаше мощта и художествения авторитет да води и другите актьори напред… 

Днес в историята на Сатиричния театър, а той е от основателите на този театър, в историята на българския театър се закрива една от най-бляскавите му страници. Него, който дълги години така щедро ни разсмиваше, през последните години често го виждахме просълзен. Страдаше, че не може да играе. Сбогом, Кала! Ще те помним…",  завършва некрологът, подписан от колегите на Калоянчев от неговия театър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА