Last news in Fakti

15 Март, 2021 07:55 3 423 21

Варненските актьори отговориха на властта

  • стоян бъчваров-
  • варненски-
  • театър-
  • актьори-
  • власт

С филм с еднозначно послание: Театърът не може да бъде спрян

Краткият филм ”100им в театъра” се появи вместо юбилейния спектакъл ”100”, който трябваше да се играе пред публика във варненския драматичен театър ”Стоян Бъчваров”. В няколко минути актьорите от трупата отговориха на властта, решила внезапно да затвори театъра навръх рождения му ден под претекст тревожната епидемична обстановка в морския град. Посланието е напълно еднозначно: Театърът не може да бъде спрян.

ФрогНюз припомня, че скандалът се завихри в петък и предизвика бурна обществена реакция, а решението на здравните власти мигом бе отменено след отзвука.

Театърът затвори в 00.00 ч. на 12 март, а подготвяният седмици наред юбилеен спектакъл не можа да види своята публика. Сред гостите трябваше да са важни личности, сред които и държавният глава Румен Радев. Това е и причината за съмненията, че всъщност здравните аспекти нямат общо с решението. Освен това налагането на по-строгите ограничения дойде само ден, след като местния оперативен щаб все пак въведе нови мерки, които някак изключваха културния живот във Варна. Изведнъж здравните власти решиха, че да се ходи на театър и да се посещават галерии и музеи помага на разпространението на COVID-19, докато ресторантите все пак продължиха да бъдат отворени. С намалено работно време.

“Всеки има различна реакция по отношение на последните събития, но главното, което ни обединява, е непоклатимата вяра, че Театърът не може да бъде спрян. Може да бяхме сами на празника си, но и така намерихме начин да отбележим събитието”, заяви пред FrogNews актрисата Полина Недкова, която е част от трупата на варненския ДТ “Стоян Бъчваров”.

“Изкуството може да бъде силно политическо оръжие. Ние стоим далеч от тези интриги и не желаем едното да се смесва с другото. Искахме да отпразнуваме празника си с гости, за които Театърът е ценен. С онези, за които не е ценен, но пускат команди “спри-започни”, не можем да продължим пълноценен диалог. За нас празника се състоя и това е краят на тази история”, допълни още Недкова.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    71 0 Отговор
    Не се пречупва лесно българския дух.Браво свободни хора!
  • 2 Нищо чудно

    60 0 Отговор
    Поредното рядко и миризливо постижение на местната власт, след тръбата в езерото.
  • 3 БИБИ

    46 1 Отговор
    И НЕГОВИТЕ КОПОЙ НЯМАТ СПИРАЧКА НА ТЪПОТИИ ТЕ
    И ИЗДЪНКИ ТЕ СИ. КАК ТАКА
    ВЕДНАЖ НЕ СЕ ОСЪЗНА ХА, ЧЕ ВЪРШАТ ТЪПОТИИ?!????! ВСЕКИ
    СЕ Е ДЪНИЛ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ
    НО БИБИ СПИРАЧКА НЯМА...
  • 4 Христов

    50 0 Отговор
    За свободата се воюва всеки ден ! Поклон Българи, да живее България!
  • 5 нннн

    44 2 Отговор
    Това не е краят на тази история. Краят ще бъде на 4-ти април.

    Коментиран от #7

  • 6 Кочо

    10 11 Отговор
    Хммм! По Телевизията се появиха актриси и заявиха, че наложената санкция е правилна! И благодариха на властта! Тоест - доволни са, че не могат да се изявят! А ден преди това настояваха да им разрешат да танцуват на сцената пред публиката!!! Чудна работа!
  • 7 Заедно

    31 0 Отговор

    До коментар #5 от "нннн":

    Трябва да 100им всички, обединени, за това всенародно дело. Всички заедно измитаме боклука на 04.04.2021 г.!

    Коментиран от #11, #17

  • 8 БАЙ Х@Й‼

    31 0 Отговор
    „Ако Румен Радев стъпи във Варна, лично ще ви изритам до един, некадърници”, пенявил се премиерът!

    Коментиран от #9

  • 9 Кочо

    2 29 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й‼":

    Гаврата с Радев предстои скоро! Когато Шайката със своите патерици има 165 депутата! Радев, изоставен от народа ще бъде наритан за назидание на всеки, които иска правда и справедливост! Представи си как ще му увиснат ушите на 4 април! В 20.00 часа, когато ЦИК обяви - Герб завинаги! Единствения му ходе да обяви, че не приема избора, поради изкупуване на гласове и насрочи нови! Най доброто средство срещу купуване на гласове е да накараш купувачите да ги купуват 5-6 пъти, без сигурен резултат.

    Коментиран от #19

  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    16 0 Отговор
    Тирани, всуе се морите! ...
    Не се гаси туй, що не гасне! ...
    Лучата, що я днес гасите, ...
    тя на вулкан ще да порасне! ...
  • 11 нннн

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "Заедно":

    И аз така смятам - всички заедно. Пък после, в нормална държава, пак можем да се делим на сини, червени, зелени... Ама не им увират главите на някои политици.

    Коментиран от #12, #16

  • 12 Кочо

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "нннн":

    Как заедно, като са се разпръснали като комунисти от полиция? Виж колко фракции се явяват самостоятелно на вота и какъв ще е резултата, когато след 16 часа от ромската махала тръгне лавината от избиратели? Твоят глас не тежи повече от гласа на безграмотното същество, което излиза от контейнера за отпадъци с куп картони и празни бутилки на гръб!

    Коментиран от #13

  • 13 нннн

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Кочо":

    Дебили, сър ! ... Или добре платени " водачи".
  • 14 Рико

    7 0 Отговор
    Стоим с вас!
  • 15 българка

    17 0 Отговор
    Страх от интелигенцията - ГОЛЯМ СТРАХ! Затова контактите на ВОЖДА са сред простолюдието и интересчиите! Ако някой се обижда на ПРОСТОЛЮДИЕ или ИНТЕРЕСЧИЯ, да докаже че не е, като гласува правилно!
  • 16 Заедно

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "нннн":

    Сега е времето, да се увеличи трябва народния градус, за да им уврат главите.
  • 17 Тра-ла-ла

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Заедно":

    Предполагам намекваш за изборите, но с избори не става, защото всичко от което трябва да избираш е боклук! Как да стане? И за революция не ставаме, много сме заспали. Тъй,че какво мислиш ще се промени на04.04.2021г.?

    Коментиран от #21

  • 18 Просто човек

    7 0 Отговор
    Поклон, достойни българи! Без култура няма живот...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 варненец

    3 0 Отговор
    герберски работи. варненци "достатъчно вкусихте" от добрините на герб, на 04.04. много си помислете дали искате да продължавате да "ручате жабите"
  • 21 Заедно

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Тра-ла-ла":

    Спри се, огледай си и пре...погледни: "Движение на непартийните кандидати". Бюлетина номер 20. Виж хората и виж делата им