Last news in Fakti

3 Януари, 2013 12:15 1 643 0

Депардийо вече официално е руски гражданин

  • жерар депардийо-
  • руско гражданство-
  • паспорт
Депардийо вече официално е руски гражданин - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шегата стана истина: президентът Владимир Путин подписа указ за предоставяне на руско гражданство на световноизвестния актьор Жерар Депардийо, докладва официалният сайт на Кремъл днес. В съобщението се уточнява, че това е станало в съответствие с член 89 от Конституцията на Руската федерация, според който държавният глава решава въпросите, свързани с даването на гражданство и политическо убежище.

В началото на декември 2012 г. Депардийо се премести да живее от Франция в Белгия заради 75-процентния данък „разкош“, който президентът Франсоа Оланд планираше да въведе. Министър-председателят Жан-Марк Еро нарече постъпката на актьора „жалка“, а той пък се обиди и в гневно писмо заплаши да се откаже от френско гражданство. „Връщам ви своя паспорт и социалната си карта, която никога не съм използвал. Ние вече нямаме обща родина“, отсече екранният Сирано дьо Бержерак в обръщението си към премиера.

На 18 декември в. „Монд“ писа, че Депардийо може да получи руско гражданство, цитирайки думите му: „Путин вече ми прати паспорт“. От администрацията на руския президент нарекоха изявлението му шега, а прес-секретарят на Путин Дмитрий Песков обясни, че не знае нищо по случая.

На следващия ден готовност да приеме Депардийо в Чечня изяви президентът на републиката Рамзан Кадиров. „Ако ръководството на страната вземе положително решение и му предостави руско гражданство, ние ще се радваме да му създадем условия, достойни за такъв велик деец на световната култура“, изтъкна Кадиров.

На мащабна пресконференция на 20 декември Путин декларира, че е готов незабавно да даде гражданство на известния французин: „Ако Жерар наистина иска разрешение за пребиваване в Русия или руски паспорт, може да се смята, че този въпрос е вече решен, и то – положително“, подчерта руският президент.

Путин разказа, че се познава добре с актьора, макар да са се виждали рядко, и е наясно колко много той обича Франция. Според него обаче хората на изкуството са с деликатна душевност и не е трудно не дотам деликатните политици да засегнат чувствата им, което именно и е станало в казуса с Депардийо. 

Всъщност Конституционният съд на Франция в края на годината отмени скандалния законопроект за „милионерския данък“. Депардийо обаче потвърди, че това няма да го накара да се върне и да поиска обратно френския си паспорт. Президентът Оланд също заяви, че ще настоява проектът да се преразгледа и да се внесе за ново разглеждане в парламента. 

Руският кинорежисьор Владимир Меншов, който е носител на награда „Оскар“ и е снимал французина в своя филм „Завистта на боговете“, коментира, че руското гражданство на Депардийо не е кой знае какъв повод за радост. „Разбирам, че това е свързано с негови данъчни машинации. Дори вече да плаща данъците си в руската хазна, това не означава, че е станал патриот на Русия“, подчерта той. Впоследствие обаче прессекретарят Песков обясни, че Жерар Депардийо от 15 години мечтаел да изиграе ролята на Распутин - ключова фигура в руската история, и филмът за него, който още не е излязъл по руските екрани, е заснет по настояване на актьора. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА