Last news in Fakti

3 Януари, 2013 12:44 5 140 0

Независимите критици отличиха актрисата Светлана Янчева

  • светлана янчева-
  • общество на независимите театрални критици
Независимите критици отличиха актрисата Светлана Янчева - 1
Светлана Янчева (в средата) с партньорите си от "Животът е прекрасен"

Актрисата Светлана Янчева е новият носител на наградата на Обществото на независимите театрални критици (ОНТК) за 2012 г. Тя е отличена за ролята й на Серафима Илинична в спектакъла на Александър Морфов „Животът е прекрасен“ в Народния като „еманация на изключителното й - тихо и мощно - присъствие в българския театър“.

Светлана Янчева е притежател на две награди „Аскеер“ и на още много театрални и филмови отличия и номинации; впечатляващи са изявите й на сцената на Малък градски театър „Зад канала“, Театрална работилница „Сфумато“, Театър 199 „Валентин Стойчев“ и т.н. Призът на ОНТК ще бъде връчен на актрисата след едно от първите представления на „Животът е прекрасен“ за 2013 г. - на 20 или 21 януари.

Основано през 2006 г., Обществото на независимите театрални критици връчва за седми пореден път своята награда, която по традиция се определя по време на коледните празници. Наградата е символична - грамота, изработена от сценографа Антония Попова - и цели да обърне внимание върху най-значимите факти и събития, случили се в нашия театър през изминалата година.

Отличието за трети път ще бъде връчено на сцената на Народния театър. Най-напред това се случи през 2009 г., когато ОНТК награди целия екип на спектакъла „Козата, или коя е Силвия“ в лицето на режисьора Явор Гърдев, сценографа Никола Тороманов, композитора Калин Николов и актьорите Бойка Велкова, Михаил Билалов, Юлиан Вергов и Иво Аръков за „високата професионална мярка, която налага в българския театър, за безкомпромисното триединство на текст, режисура и актьорско изпълнение и за катарзисното въздействие на спектакъла”.

Тогава Явор Гърдев за втори път беше удостоен с наградата на ОНТК. Той е и един от първите двама нейни носители: през 2006 г. беше обявен за театрална личност на годината, заедно с актрисата Снежина Петрова.

През 2010 г. награда пак беше връчена на сцената на Народния театър - на режисьора на Теди Москов за спектакъла му „Сирано дьо Бержерак“ за „въображението, иронията и поезията на неговия театър, с който порастваме, докато се смеем, и заради куража му да е романтик във време на обществен цинизъм“.

Сред останалите носители на отличието на ОНТК са актрисата Мая Новоселска (2010, за моноспектакъла „Едно малко радио“) и режисьорът Маргарита Младенова (2010, за спектаклите „Зимна приказка“ и „Рицар на Светия дух“); Пазарджишкият театър (2008, за спектаклите „Изкуството да смиташ боклука под килима”, „Женитба” и „Горски дух”) и актрисата Мимоза Базова (2008, за моноспектакъла „Родилно петно”); спектакълът „Малка пиеса за детска стая“ (2007).

Членове на ОНТК са Аве Иванова, Аглика Стефанова-Олтен, Анелия Янева (председател), Асен Константинов, Гергана Пирозова, Елена Пенева, Елица Матеева, Ирина Гигова, проф. Калина Стефанова, Кремена Димитрова, Крум Гергицов, Майя Праматарова, Никола Вандов, ст.н.с. Светлана Байчинска и Светлана Панчева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА