Last news in Fakti

28 Март, 2023 11:32 1 448 11

Раздадоха наградите ИКАР: Владо Пенев и Светлана Янчева взеха призове за главни роли (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • икар-
  • култура-
  • театър-
  • владо пенев-
  • алек алексиев-
  • светлана янчева-
  • актьори-
  • награди

Един от специалните гости на вечерта бе младата ни надежда в Холивуд Мария Бакалова

Раздадоха наградите ИКАР: Владо Пенев и Светлана Янчева взеха призове за главни роли (СНИМКИ+ВИДЕО) - 1
Снимки: БГНЕС

На Световния ден на театъра вчера за поредна година бяха връчени престижните награди ИКАР. Съюзът на артистите в България отличи на празнична церемония в Народния театър всички заслужили. Съюзът на артистите дава отличията от 1974 година.

Мотото на XVIII издание на Софийския театрален салон е "Избери театъра". Затова тази година наградите ИКАР призовават всички да направят своя избор и да се доверят на театъра, защото той е символ на човешката вяра в доброто, любовта и най-вече - в изкуството.

Водещ на събитието е актьорът Филип Аврамов, предава "Телеграф".

Антон Радичев получи статуетката за изключителен принос към българския театър. Статуетката за чест и достойнство получи актрисата Мария Стефанова, а Теодоси Спасов е отличен от гилдията на музикалните артисти.

Един от гостите на церемонията е и българската актриса Мария Бакалова, която се появи заедно с нейния скорошен приятел Валери. "Много съм щастлива, че съм тук" - бяха първите думи на Бакалова. - Радвам се, че точно днес, на Световния ден на театъра, съм с българските си колеги", каза още актрисата.

По време на церемонията именно тя връчи наградата "Икар" за главна мъжка роля на Владимир Пенев. Той спечели за образа си на поп Кръстьо във “Великденско вино”.

Главна женска роля грабна Светлана Янчева за ролята на Уини в “О, щастливи дни”, Театрална работилница “Сфумато”.

Йерней Лоренци спечели наградата за режисура за представлението „Орфей“, Народен театър „Иван Вазов“. Самуел Финци връчи приза за най-добър спектакъл на директора на Народния театър Васил Василев за "Орфей". Спектакълът получи и наградата на публиката, която бе връчена от тв водещия Златимир Йочев.

Втората награда на публиката за куклен театър отиде при "Алиса в огледалния свят" на Куклен театър Варна постановката спечели и приза за постижение в кукленото изкуство.

Наградата за дебют се присъжда на Кристина Беломорска за режисурата на “Морфин”, Yalta Art Room. Нейният приз бе връчен от Цветана Манева.

Яна Титова и Алек Алескиев заедно с двете си дъщерички връчиха наградата за куклен театър на “Невидимят Тонино”, Държавен куклен театър – Пловдив. По време на появата си на сцената Алек направи смело изказване, след което публиката отекна в бурни аплодисменти, но се забеляза, че някои официални лица не реагираха толкова приветствено. Алек и съпругата му носиха тениски в подкрепа на режисьора Александър Морфов. Ето какво каза той:

"Виждам, че г-н президента на Република България не е тук, на когото бих искал да кажа, че ние сме парламентарна република. Слава на Украйна и да живее България“."

Мирослав Боршош връчи "Икар" в категорията за сценография на Никола Тороманов за “О, щастливи дни”, Театрална работилница “Сфумато”.

Приз за авторска музика отиде при Милен Апостолов за “Дон Кихот”, Младежки театър “Николай Бинев”.

Стефан А. Щерев И LIGNA получиха наградата за съвременен танц и пърформанс. Те са автори на Нонумент-2” (радиобалет), Драматично-куклен театър “Васил Друмеев" - Шумен.

Представлението "Нора" на Народен театър “Иван Вазов” получи наградата за майсторско техническо осъществяване.

Акад. Александър Балкански връчи наградата за цирково изкуство на Лукреция Марио Малеволти за високи постижения в конния жанр. Призът е избран от от Гилдията на цирковите артисти. А наградата за вариететно изкуство, излъчена от Гилдията за вариететно изкуство, се присъжда на Николай Серафимов за постиженията му в областта на Вариететното изкуство и Мюзикхола.

Яна Борисова спечели Икар за драматургичен текст за „Място, наречено другаде“.

Наградата за дублаж при жените спечели Йорданка Илова за Кметицата в “Оглитата – Добре дошли в Смърдел град”. А при мъжете призът отиде при Илиян Пенев за Василий Голоборотко в “Слуга на народа”.

Наградата за съвременна българска музика, излъчена от Гилдията на музикалните артисти се присъжда на Теодосий Спасов за проведеното световно турне.

"Икар" за преподавателска дейност се присъди на проф. Анастасия Савинова, която благодари на всички студенти, които я зареждат с адреналин.

Христо Мутафчиев връчи наградата "Икар" тази година за чест и достойнство на актрисата Мария Стефанова. Tя е най-възрастната актриса у нас, която продължава да играе на сцената. Цялата публика в залата ѝ ръкопляскаше на крака.

Министърът на културата Найден Тодоров връчи наградата за куклен театър на Държавен куклен театър Варна. Наградата на Министерство на културата отиде при Драматичен театър Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    13 2 Отговор
    Унтерменши в дегенеративното изкуство!
  • 2 Некой си

    13 3 Отговор
    Бакалова и Мутафчиев нямат място на такива събития.
  • 3 Фарс

    14 2 Отговор
    Абе какви са тези правежи? Псевдоинтелектуалци! Обикновени глупаци! Всеки, качил се едно стъпало по-нагоре си мисли, че останалите искат да го слушат... Раздават мнения на вересия.., а това дори не са техни мнения.. копирайтъри на интелект...
  • 4 Питам

    12 1 Отговор
    Мутафчиев има ли чест и достойнство за да връчва тази награда?
  • 5 От Варна

    14 2 Отговор
    Не съм гледал новата постановка на “Великденско вино”. Но никога няма да забравя изпълнението на Велко Кънев , Светла му памет, в първата постановка! Как звучеше самият драматургичен текст, по онова време на скатаване, като мълния! И какъв образ изгради Кънев, потресаващо ! Публиката стоеше като вцепенена , докато се усетеше да аплодира.Не мога да си представя дебелия Пенев , по скоро му подхожда да е Димитър Общи! Поне портретите в учебниците по история, няма никакво сходство. Трудно се влиза в роля на исторически или романизиран герой, защото хората си изграждат някакъв образ и ако има разминаване в представата за визия, това е н ущърб на актьора, колкото и да е добър. Този Пенев е малко “ набеден” за майстор на играта?
  • 6 колибри

    8 1 Отговор
    И между Икар и Оскар общото е едно - допреди време наградените наистина са били най-добрите и маркер за публиката какво да гледа, сега наградите говорят "дай да наградим една негледаема олигофрения, важното е да е политкоректна и псевдоинтелектуалците да получават припадъци от нея, белки някой обикновен човечец се излъже да си купи билет, да скучае в плупразната зала." Крещящ пример - театралното недоразумение "Орфей", а миналата година беше простотията "Бурята" ама нали да не се излагаме пред чужденците...
  • 7 Един

    9 1 Отговор
    Мутафчиев през годините прецака много свои колеги заради политически назначения.
  • 8 Кадир

    2 2 Отговор
    Нямам нищо против хората на изкуството стига да не се правят на компетентни по политически и особено международни въпроси.
  • 9 Чики-Рики

    3 3 Отговор
    Само знака върху тениските на тези смешници, трябваше да е достатъчен за да не бъдат допуснати изобщо в залата!Този ,, актьор,, е толкова слаб, иначе,че чак на баща му му е неудобно да му го каже!Пък за Титова, няма какво да се коментира...!Пълни идити!
  • 10 Така е

    1 1 Отговор
    Добре направен протест на семейството. Много хора на изкуството трябваше да реагират като тях.Само се опасявам да не са гербаджии.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.