22 Март, 2021 11:45 6 772 1

Тимъти Далтън на 75 години

  • тимъти далтън-
  • актьор-
  • рожден ден-
  • джеймс бонд-
  • 75 години-
  • британски актьор

Един от актьорите, влезли в ролята на Джеймс Бонд

Тимъти Далтън на 75 години - 1
Снимка: shutterstock

Тимъти Далтън, един от актьорите влизали някога в образа на прочутия агент 007, навърши 75 години.

Безспорно животът на англичанина, роден на 21 март 1946 г. в Уелс, Великобритания, е най-силно белязан с участието му в поредицата за Джеймс Бонд. Макар че той се превъплъщава в Агент 007 само в два филма - "Живите светлини" от 1987 г. и "Упълномощен да убива" от 1989 г. След него в обувките на култовия агент влиза Пиърс Броснан.

Но по онова време - между 1987 и 1989 г. Тимъти Далтън притежава всички качества да се нарече Джеймс Бонд - британец е, млад и привлекателен е и има пронизващи зелени очи. Достатъчно.

В началото дори се считал твърде млад за ролята на Бонд. Тимъти Далтън бил поканен да се превъплъти в Агент 007 още преди участието на Роджър Мур в поредицата, но тогава актьорът отказал, защото си мислел, че е твърде млад за този образ. Тогава Далтън бил около 25-годишен. При втората покана да изиграе Бонд не отказва. Тогава е вече на 40 години.

Образът на Джеймс Бонд, пресъздаден от Далтън, е по-мрачен и в много отношения по-близък до оригиналния персонаж на Иън Флеминг. Но поради редица причини актьорът е заменен само след два филма.

Тимъти Далтън на 75 години
Снимка: shutterstock

Когато говори за ролята си на Бонд, Тимъти Далтън споделя: "Освен малцината, изиграли Джеймс Бонд, на земята няма никой, който да знае как тази роля може да промени живота на човек."

Всъщност кариерата на Тимъти в киното започва цели 20 години преди появата му като Джеймс Бонд. Първият филм, в който се снима е "Лъвът през зимата" (1968 г.), в който Далтън си партнира с Питър О"Туул, Катрин Хепбърн и Антъни Хопкинс.

А актьор става още на 18 години.

Тимъти споделя, че мрази въпроса "Как открихте пътя към киното?".

"Ами слязох от сцената и завих наляво, е дежурният му отговор."

На 18-годишна възраст младежът се насочва към театъра, като успява да комбинира ролите си с обучението си в Кралската академия за драматично изкуство. Две години по-късно дебютира в телевизията, а още две години по-късно за първи път участва във филм.

В свое интервю Далтън разказва: "Когато дойде време да избирам с какво да се занимавам след завършване на училище, имах две идеи - да постъпя в Биохимическия университет или в Кралските ВВС и да стана астронавт. Последното, както днес разбирам, е било безсмислено, защото британска ракета така и не се е откъсвала от земята. Вярно, че се откъсна, но излетя съвсем не нависоко и се разби."

Така че е добре, че се е ориентирал към киното.

Тимъти Далтън на 75 години
Снимка: shutterstock

Успешни са ролите му, освен във филмите за Джеймс Бонд, но и в "Брулени хълмове" от 1970 г., където играе Хийтклиф.

Още в "Мери, кралицата на Шотландия" от 1971 г., в "The Man Who Knew Love" от 1978 г., а през 1980 г. си партнира с красивата Орнела Мути във "Флаш Гордън".

Тимъти Далтън прави впечатление на страстен, темпераментен и дързък мъж на екрана, но в живота си той винаги се е старал да бъде скромен и доста обран. Името му не краси заглавията в медиите, нито преди, нито сега. Макар че и на любовния фронт Далтън има с какво да се похвали.

На младини Далтън има връзка с репортерката Катрин Ади, а първата му известна връзка с популярна актриса започва след като си партнира с Ванеса Редгрейв във филма "Мери, кралицата на Шотландия" през 1971 г. През 1979 г. двойката отново се снима заедно, този път във филма "Агата".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 007

    3 0 Отговор
    Пропуснали сте Викторианска готика от по-новите неща...Прави страхотна роля.