Last news in Fakti

24 Март, 2021 16:10 4 797 7

Божана Апостолова сподели много лична история с Татяна Лолова

  • божана апостолова-
  • татяна лолова-
  • откровения-
  • актриса-
  • почина-
  • поетеса

Актрисата почина в "Пирогов", където е била приета за лечение заради коронавирус

Божана Апостолова сподели много лична история с Татяна Лолова - 1
Снимка Архив: БГНЕС

Поетесата и издател от Пловдив Божана Апостолова сподели много лична история с участието на голямата ни актриса Татяна Лолова. Става дума за това, че Лолова е имала нужда от пари и е помолила Апостолова за услуга.

Смъртта на Татяна Лолова е поводът да напиша този текст:

Татяна ми беше близка приятелка, с която повече се чувахме, отколкото се виждахме, тъй като тя живееше в София, а аз – в Пловдив.

Преди време Татяна ми се обади и ми каза: "Божана, трябва спешно да говоря с тебе.“ И аз веднага тръгнах за София, притеснена от това "спешно“. И тук беше огромната ми изненада. По онова време съпругът ѝ Слави беше много болен и Татяна трябваше да му купува много и скъпи лекарства и различни машинарийки, които му бяха необходими за болестта.

Виждаме се с Татяна, поръчваме си по едно питие, въпреки че нито аз, нито тя пием. И тя ми заразказва, че се чувства много зле, защото не може да купува на любимия си съпруг скъпите лекарства, които са му крайно необходими, а сега му трябвало и някакво техническо средство, което щяло да му помогне. Но нямала пари. Конкретната ѝ молба беше да отида при министъра на културата (мен той щял да ме чуе), да разкажа за ситуацията, а той да я подпомогне с 2500 лв. Това беше точната сума, която Татяна цитира. Казах ѝ, че и аз мога да ѝ помогна, но тя отказа. Министърът бил човекът, който трябвало да го направи.

Написах едно дълго обяснение към министъра на културата и към името на Татяна Лолова добавих това на Иван Цанев – един голям поет, който винаги има нужда от помощ. Министърът ме посрещна радушно. Разказах му за тежкото положение на Татяна и семейството ѝ. Той ми обясни, че сам не може да направи нищо, но си имало комисия и щял да направи нужното.

Когато говорихме с Татяна, тя ме попита дали няма нещо, което може да работи при мен, а ние да ѝ плащаме хонорари. Започна веднага – на много премиери в София тя четеше текстове от книгите на авторите, които представяхме. Нейното присъствие оживяваше публиката, а и продажбите се вдигнаха. Давахме ѝ 100 лв. хонорар, а Татяна ги приемаше с огромна благодарност.

След време я попитах какво става с 2500 лв., които трябваше да получи от Министерството на културата. Отговорът ѝ беше, че това били много пари, затова ѝ дали само 1000 лв. Ето в този момент разбрах какво е отношението на управляващите към българската култура.

Скоро се чухме с Татяна и тя ми обеща да ми дойде на гости в Пловдив за 1-2 седмици – да си почине, да се наговорим с нея. Тази наша среща не се състоя, за съжаление. Но ми остана голямата любов, уважение и съпричастност към голямата Татяна Лолова. Жената, която беше виртуоз на сцената и от екрана, но която не успяваше да се справи със собствения си живот в беда. Защо ли? Не защото не си вършеше работата (а тя я вършеше перфектно), а заради отношението на нашите управници към културата.

Нека ми прости Татяна горе от небето, че изнасям тези интимни подробности от нейния живот, но Татяна, ти и мъртва можеш да помогнеш да се промени това отношение и това положение. И творци от твоя ранг да получават това, от което имат нужда, когато са в беда.

Знам, че ми се усмихваш сега от небето и казваш: "Така, така, Божана, ти знаеш!“. Татяна, ти знаеше много по-добре и от мен, но това не ти попречи да се чудиш как да си купуваш хляба и сиренето.

Време е всички издатели, писатели, композитори, художници – всички хора на културата да вдигнат глава, да извисят глас и да поискат по-добро отношение към техния труд, защото само културата може да възвисява духа български, да преминава граници и територии и да остава през вековете.

Лека да ѝ е пръстта на Татяна Лолова и да е вечен смисълът на живота, който тя носеше и който ни завеща.

Поклон пред светлата ѝ памет! написа още тя.

Татяна Лолова почина в "Пирогов", където е била приета за лечение заради коронавирус. Медиците бързо са овладели болестта, но пораженията върху здравето на актрисата след COVID-19 са били тежки.

Последствията от съдовомозъчната болест и възрастовите изменения в сърдечносъдовата и дихателната система са пряката причина за смъртта.

Веднага под поста ѝ заваляха и коментари. Редом с жалейките обаче имаше и критика към Апостолова, че не е трябвало точно в днешния ден да разкрива подобни факти.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 човек от народа

    12 3 Отговор
    тази издаде "под игото" на маймуница ! срам и позор !
  • 2 3121

    16 4 Отговор
    Уважаема г-жо, много долна постъпка от ваша страна да споделяте толкова лични неща за човек който не може да я опровергае.Евтин пиар на чужда сметка.

    Коментиран от #3

  • 3 Чук и Гек

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "3121":

    И така, и така! Божана е шантава жена! Все пак, нека се види, че сцената и публичния образ е едно, а реалността друга! Ние все си мислим, че като са известни, имат много пари! А действителността?!?! Видяхме Сашка Братанова, когато почина и Филип Трифонов! Видяхме историята с неговата пенсия.
  • 4 цербер

    0 1 Отговор
    Поетесата и издателКА от Пловдив Божана Апостолова
  • 5 Жайме

    1 1 Отговор
    ИСТИНСКА КОЛТУРА.ФИЗКУЛТ-УРА!
  • 6 12345

    4 0 Отговор
    То и тая Божана е една поетеса, набедена и саморекламирана. Направете си труда да прочетете и едно нещо - не струва.
  • 7 впечатление

    2 1 Отговор
    Отвратителна постъпка! Много, много грозно!