Last news in Fakti

27 Март, 2021 15:52 1 691 4

Министърът на културата: Честит празник на всички, чиито сърца туптят в ритъма на театъра

  • боил банов-
  • театър-
  • международен ден на театъра

Боил Банов с поздрав към дейците в бранша по повод Международния ден на театъра

Министърът на културата: Честит празник на всички, чиито сърца туптят в ритъма на театъра - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Боил Банов поздрави всички "духовни лекари" по повод Международния ден на театъра.

"Честит празник на всички, чиито сърца туптят в ритъма на театъра, който в изминалата трудна година доказа, че освен мисия и съдба, може да бъде и лекарство по време на пандемия. Вие, нашите духовни лекари - актьори, режисьори, драматурзи, сценографи, техници, гримьори, администратори…, продължавате да приобщавате зрителя към магията, без която не можем да живеем пълноценно. И макар COVID-19 да ни донесе несигурност, за българските театрални дейци е сигурно следното: театърът и неговата общност продължават да бъдат подкрепени със своите заплати, средства за дейност и средства по свободни проекти - общо помощта за сектора само за последната година е 22,5 милиона лева“, сподели Банов.

„По програмите на Министерството на културата през 2020 г. бяха разпределени близо 1 милион лева за театрално изкуство. По програмите на Национален фонд „Култура“ допълнително са финансирани над 4000 проекта, повечето от които - в областта на сценичното изкуство. Над 20 театъра са ремонтирани за 3 052 557 лв., а в Плана за възстановяване и устойчивост на България правителството включи специален проект „Култура и творчески индустрии в България: изграждане на приобщаваща, международно конкурентна и устойчива екосистема“, на стойност за 100 млн. лв. С тази подкрепа в рамките на пет години творци и организации в областта на съвременните изкуства ще имат възможността да реализират различни проекти както в България, така и в чужбина. Съюз на артистите в България / Union of Bulgarian Actors обявява номинациите за престижните награди „Икар“, което означава, че театралният живот продължава. Пред театъра днес не стои онази най-важна Шекспирова дилема на съществуването – „Да бъде или да не бъде“, защото той просто е“, заяви още Банов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ало Банов

    7 0 Отговор
    Вън!!!
  • 2 ТаУмВзе

    6 1 Отговор
    Гербераст долен. Шекспировият цитат е Да бъдеш, или да не бъдеш. Ужасяващо неграмотие и посредственост.
  • 3 Българка

    4 0 Отговор
    Ало Банов, защо не си подведен под отговорност за съпорт/ ощетяване на данъкоплатците в полза на частна фирма и в качеството на длъжностно лице, на което плащаме заплата, осигуровки и благинки?
  • 4 Нямам думи !

    2 0 Отговор
    Днес му и празник на невчесаната пияница Банов ! Шапки долу! На колене !