13 Април, 2021 15:40 1 338 1

Фестивал на българското кино ще се състои за 13-и път в Чехия

  • чехия-
  • фестивал на българското кино-
  • филми-
  • български културен институт

Пет впечатляващи български филма ще присъстват на фестивала тази година

Фестивал на българското кино ще се състои за 13-и път в Чехия - 1
Снимка: Shutterstock

„Не робуваме на фатализма, свързан с числото 13, а сме водени от желанието за тринадесети път да представим пред зрителите постиженията на съвременното българско филмопроизводство”, съобщават организаторите от екипа на Българския културен институт в Прага, предаде БТА.

Непривичната ситуация, свързана с ковид пандемията, промени обичайния начин за популяризиране на родното ни кино сред любителите на седмото изкуство. От 22-и до 26-и април 2021 г. чрез онлайн платформата DAFilms.cz за втора поредна година фестивалът ще гостува в домовете на всички, живеещи на територията на Чехия. Почитателите на стойностното кино ще гледат пет заслужаващи внимание съвременни български филма, като могат да изберат субтитри на чешки или английски език – „Завръщане”, „Ятаган”, „Диви и щастливи”, „Дъвка за балончета” и „Писма от Антарктида”. Организаторите са сигурни, че това са заглавия, които ще зарадват зрителите и ще внесат в домовете им интересни филмови приключения и порция забавления, от които хората се нуждаят в тези времена на силно ограничени социални контакти.

През годините в рамките на фестивала в Прага гостуваха известни български режисьори, актьори, сценаристи, оператори, продуценти. Коронавирусната епидемия попречи на традиционните срещи на живо с екипите на филмите от програмата, но Българският културен институт отново намери начин да срещне публиката с авторите на фестивалните филми. В навечерието на 13. Фестивал на българската кино и по време на неговото излъчване зрителите ще видят видео послания и поздрави, заснети от популярни и обичани лица от българското филмово изкуство, герои в от тазгодишната програма.

Организатори на 13. Фестивал на българското кино в Чехия са Посолството на Република България и Българският културен институт, в партньорство с платформата DAFilms.cz.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Да очакваме ли поредната награда за чудото Бакалова, нищо, че тя няма нищо общо с българското кино?