Last news in Fakti

20 Януари, 2013 21:57 2 332 0

Половината от парите за паметника на Вълкана Стоянова са събрани

  • вълкана стоянова-
  • паметник

Вече са събрани почти половината от необходимите средства за издигането на паметник на народната певица Вълкана Стоянова. Очаква се монументът да бъде открит в навечерието на 24 май, съобщава кореспондентката ни в Ямбол Даниела Костова.

Паметникът, изработен от камък и метал, ще се намира в родното село на Стоянова - стралджанското с. Люлин. Негов автор е ямболският скулптор Минчо Огнянов. При обсъждането на проекта от местния инициативен комитет е взето решение към композицията да бъде направена и чешма. Близо 3000 лева вече са събрани, като 2500 от тях са дарени от  земляческа група на с. Люлин в София, съобщи БНР.

Репертоарът на Вълакана Стоянова включва над 500 тракийски песни. Много от тях за записани в Българското национално радио. Задно с ансамбъл "Филип Кутев" е пяла на най-големите концертни подиуми в Европа и Америка. Почетен гражданин е Стралджа от май 2007 г. В нейна чест в Стралджа от 1995 г. се провежда националният конкурс „С песните на Вълкана Стоянова“. Певицата почина през 2009 година в София на 86 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА