Last news in Fakti

27 Април, 2021 05:47 8 736 9

Почина актрисата Богдана Вульпе

  • богдана вульпе-
  • актриса-
  • починала

Тя е внучка на известния оперен певец Иван Вульпе – създател на българската вокална школа

Почина актрисата Богдана Вульпе - 1
Снимка: БНР

На 25 април на 80-годишна възраст ни е напуснала актрисата с огромно сърце и необятна усмивка, голям наш приятел - Богдана Вульпе, съобщи Съюзът на артистите в България.

Родена в София на 30.Х.1940 г. в семейството на артист и учителката Дора Александрова Вульпе. По бащина линия Богдана Вульпе е внучка на известния оперен певец Иван Вульпе – създател на българската вокална школа и един от основоположниците на Българската оперна дружба, прераснала по-късно в Софийска опера. Баба ѝ е Богдана Гюзелева-Вульпе – оперна певица и първата българска композиторка (автор на операта „Психея“ и оперетата „Съюзници“).

Баща ѝ е оперният певец Николай Вульпе, а брат ѝ – изтъкнатият диригент Иван Вульпе (главен диригент и директор на филхармониите в Шумен, Русе, Бургас, на Бургаската опера, професор в Държавната музикална академия).

Прадядо ѝ по майчина линия е проф. Иван Гюзелев – учител в Априловската гимназия, един от основателите на Българското книжовно дружество, депутат в първото Народно събрание.

Богдана Вульпе завършва ВИТИЗ в класа на проф. Кръстьо Мирски. Три години работи във Врачанския театър. От 1961 до 1990 г. печели над 20 лауреатски награди в конкурсите за художествено слово. От 1964 до 1966 г. е в Русенски драматичен театър, след което работи в Театъра на словото към Българска концертна дирекция и в Студиен литературен театър „Възраждане“. През 1969 – 1970 г. специализира в Париж актьорско майсторство в театралната трупа на Роже Планшон.

Работи и в Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ в Пловдив. Много популярни сред публиката са рециталите ѝ „Пазете се! В града има блуждаещи огньове!“ по „Андерсенови приказки“ (над 1500 представления), „Странстванията на Чайлд Харолд“ по Джордж Байрон (над 700 изпълнения), „Гори Тилилейски“ по Елин Пелин (над 600 изпълнения), разкази на Хофман, Дикенс, Гьоте, стихове на Иван Вазов, Христо Ботев, Христо Смирненски, Никола Вапцаров.

През 1991 г. регистрира театрално-музикална къща „Богдана Вульпе“ с цел да продължи музикално-образователните концерти. Учредява сдружение "Приятели на мисията „Вульпе“. Участвала е в много филми и в реклами по телевизията, има епизодични участия в чужди филмови продукции. Дълги години се е занимавала и с подготовка на кандидат-студенти за театралните институти.

Член е на Съюза на артистите в България, на Съюза на българските филмови дейци, на Българската академия за наука и изкуство (БАНИ) и на Анторопософското общество в България.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 язик

    4 8 Отговор
    Това "Вульпе" на какъв език е написано и как се произнася? Коя е буквата между "л" и "п"?

    Коментиран от #8, #9

  • 2 Последния Софиянец

    3 8 Отговор
    Дано се оправи
  • 3 глоги

    5 0 Отговор
    Буквата се рарича ер малък.

    Коментиран от #6

  • 4 глоги

    2 0 Отговор
    НАРИЧА.ИЗВИНЕТЕ!
  • 5 До язик

    4 1 Отговор
    Учи руски и ще разбереш.
  • 6 Учител

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "глоги":

    Така ли се използва ер-малък?
  • 7 Гоша

    0 1 Отговор
    Вульпе значит лиса на туман ком на италианском на армянском на французском. Она была румынка из балкана.
  • 8 ФАКТ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "язик":

    Еврейка не е ,но я водят хазарска еврейка !
  • 9 nbrakalova

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "язик":

    - Името Вульпе се обяснява много лесно. В Болград Николай Иванов, дошъл от Шуменско, бил известен като отличен ловец на лисици. Викали му "лисичаря". От латинското "вулпес" станало Вульпе.

    обяснява в едно интервю от 2008 г. наскоро починалата актрисата Богдана Вульпе.